home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  .. 

John Liu

Lau Chung Leung, Liu Zhong Liang, Liu Chung Liang

Geboorte datum: 20-05-1944

De man met de rubberen benen. Want er is in de hele kung fu films geschiedenis bijna niemand te vinden die de lenigheid van John Liu kan evenaren. Geboren in Korea, begon hij zijn training in Tae Kwan Do op zeer jonge leeftijd bij Tan Tao Liang. In ruil voor de lessen hield hij het huis schoon van zijn leraar die in die tijd al regelmatig in films speelde. Maar de extreme flexibiliteit van John Liu kwam niet vanzelf. Dag na dag dwong Tan Tao Liang hem in een voor John Liu erg pijnlijke split. Zijn doorzetting vermogen zorgde er voor dat hij de lenigheid kreeg die hem uiteindelijk zijn roem op zou leveren. Zijn eerste film 'Secret rivals' werd een groot succes. Apart, want nadat de film helemaal klaar was bleef hij nog voor iets langer dan een jaar op de plank liggen. Regisseur Ng See Yuen durfde het toch niet helemaal aan om de film uit te brengen. Komedie was namelijk op dat moment het populairste genre en er zaten praktisch geen bekende acteurs in deze film. Toen de knoop eenmaal doorgehakt was zorgde 'Secret rivals' zelfs voor een grote ommezwaai en maakte de kung fu film weer populair in Azië. John Liu maakte nog een aantal films voor Ng See Yuen's Seasonal film company en besloot toen dat het tijd werd voor wat anders. Er volgden diverse films voor een aantal individuele productie maatschappijen. In deze films zal je John Liu iets meer zien acteren dan in zijn eerdere films. Vooral in 'The mar's villa' laat hij veel meer zien dan alleen zijn martial arts. Met het geld dat hij verdiend had begon hij zijn eigen productie maatschappij. De eerste film die hij maakte was 'Zen Kwan Do strikes in Paris', een film die autobiografie zou moeten zijn. Zen Kwan Do is namelijk de naam van de stijl die hij zelf ontwikkelde. Hierna maakte hij nog een drietal films die eigenlijk niet zo heel succes vol waren. Het kung fu genre liep ook een beetje tegen zijn einde en in het midden van de jaren tachtig stopt hij met zijn film carrière. Dit terwijl zijn laatste project 'Ninja in New York' nog maar half af was. Hij verhuisde naar Europa en begon met les geven en het produceren van films voor diverse andere landen. Al met al is John Liu niet een van de meest ontwikkelde vechters, want zijn armen gebruikt hij bijna niet. Maar zijn extreme flexibiliteit maakt dit meer dan goed en het is telkens weer geweldig om te zien hoe deze man beweegt.  

Geselecteerde films:

Secret Rivals, The (1976) 

Secret rivals 2 (1977)

Invincible Armour, The (1977)

Snuff bottle connection (1977)

Shaolin Ex Monk (1978) 

Mar's Villa (1979) 

Fighting ace (1979)

Death Duel of Kung Fu (1979) 

Dragon, the Hero, The (1979) 

Incredible Kung Fu Mission (1979)

Secret rivals 3 (1981)

Trinity goes east (1989)

 

Fighting ace

Terug naar het overzicht.