home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
The invincible Shaolin (1978)

Nan Shao Lin yu bei Shao Lin, North Shaolin Vs. South Shaolin, Unbeatable Dragon

Acteurs Kwok Choy EXTRA'S 
Lo Mang - Trailers
Chiang Sheng - Wu Xia documentaire
Lu Feng -
Sun Chien -
Regisseur Chang Cheh -
Speelduur 98:43 min -
Productie maatschappij Shaw brothers -

 

Een generaal (Wang Lung Wei) die een opleidingscentrum runt voor het leger van de Ching heeft een list bedacht om de Noord- en Zuid-Shaolin tegen elkaar op te zetten. Het doel hiervan is dat ze zich zelf zullen uitroeien zonder dat hij zijn handen vuil hoeft te maken. Uit Zuid-Shaolin laat hij drie derderangs leraren komen en uit Noord Shaolin drie van het hoogste niveau. Bij hun eerste ontmoeting vraagt de generaal om een demonstratie om hun kunnen te bewijzen. Alle leerlingen uit het zuiden verliezen het gevecht. Ze besluiten naar huis te gaan om hun leraar te vragen betere leerlingen te sturen. Maar de generaal steekt hier een stokje voor. Hij brengt ze op een laffe manier om het leven en laat de lichamen bij hun school afleveren. De Zuid-Shaolin school is totaal ontdaan door de situatie. Na beraad besluiten ze drie nieuwe mannen te sturen om wraak te nemen. Wederom worden ze met gemak verslagen. Er vinden er zelfs twee de dood. Dit nieuws komt keihard aan in de Zuid Shaolin school. De leraar roept zijn beste drie leerlingen bijeen om een wraakactie voor te bereiden. Twee leerlingen stuurt hij ieder naar een andere meester. Daar zullen ze les krijgen in een stijl gelijk aan die van hun tegenstander. Één geeft hij zelf les in de stok en lichtvoetigheid. Maanden van zware training gaan voorbij. Uiteindelijk komt de dag dat ze er klaar zijn voor zijn om hun tegenstander te ontmoeten. Het lijkt er nog steeds op dat het plan van de generaal zal gaan lukken. Alleen niet iedereen heeft het gevoel dat de situatie klopt.

Een film met een absolute top cast en een top regisseur. Chang Cheh bracht hier voor de eerste keer de groep bij elkaar die later bekend zou worden als 'The Venoms'. Eerder werkte hij al met ze in andere van zijn films. Hier gaf hij ze voor het eerst de mogelijkheid echt te schitteren. De opnamen liepen praktische gelijk met 'The crippled avengers' en 'The five venoms'. Echter was het 'Invincible Shaolin' waarmee het publiek voor het eerst kennis mocht maken met deze succes formule.

Vanaf het begin tot het eind zit de film vol met geweldige trainingen en gevechten. Iedereen krijgt zijn eigen specifieke stijl toegewezen en het mooie is dat je alles wat geleerd wordt ook nog eens terug ziet in de confrontaties. Alle drie de leerlingen zijn dus bezig met het onder de knie krijgen van een bepaalde vaardigheid en stap voor stap wordt hun vordering in beeld gebracht. De muziek werkt hier mooi in mee om aan te geven wanneer een doel bereikt is. Telkens als er een doel bereikt is wordt er een nieuw doel gesteld en dit houdt de trainingen erg overzichtelijk en vermakelijk. Deze trainingsscènes nemen een groot deel van de film in beslag. Door het hoge niveau zijn ze voor iedere kung fu fan een feest om naar te kijken.

Hoofdzakelijk bestaan de gevechten uit vuist tegen vuist gevechten. Ze zijn samengesteld uit veel bewegingen in een shot. De gevechten worden aangevuld door een flinke dosis acrobatiek en een klein deel stok gevecht. Het is duidelijk te zien dat we met ervaren martial artist te maken hebben. En hierom zijn Kwok Choy, Lo Mang, Sun Chien, Chaing Sheng, Lu Feng en Wei Pei natuurlijk de grote favoriete van de meeste kung fu film liefhebbers.

Zoals we wel gewend zijn van regisseur Chang Cheh brengt hij ook in “The invincible Shaolin” de mannelijk verbroedering lekker duidelijk in beeld. Een ander belangrijk gegeven is dat je aan het lot niet kan ontsnappen. De vrouwen hebben dus ook het nakijken als de uitdaging er uiteindelijk is. Niks is zo belangrijk als eer en al het andere moet maar wachten. Hierdoor raakt de film een gevoelig snaar. Drama is namelijk net zo belangrijk als actie.

Ook al is het verhaal vrij simpel, toch is er voor gezorgd dat de karakters goed uitgediept zijn. Alles is in de juiste balans en ieder personage heeft een tegenpool. Dit maakt dat er voor elke soort kijker iets is wat hem kan boeien. De cast is dus ook te vergelijken met een betere 'Boyband'. Iets wat Chang Cheh als geen ander in de vingers heeft. Verder houdt hij het tempo er goed in en weet hij precies wanneer er gewijzigd moet worden van locatie of situatie. Dit maakt dat de film werkelijk aan je voorbij vliegt.

'Invincible Shaolin' is de favoriet van velen. Niet vreemd want werkelijk alles aan deze klassieker klopt. De acteurs passen perfect bij elkaar en het verhaal wekt op verschillende manieren emotie op. Hierbij komt nog eens dat de actie super is om naar te kijken. Chang Cheh maakte hiermee dus ook een van zijn beste kung fu films. 'Invincible Shaolin' staat vandaag de dag nog steeds als een huis en moet je gezien hebben.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager DVD (reg 4)  
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital)
Ondertiteling Engels
Taal Engels of Mandarin
Uitgever Siren visual entertainment
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.