home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Human lanterns (1982)

Ren pi deng long, Human Skin Lanterns

Acteurs Lo Leih Human lanterns EXTRA'S 
Chen Kuan Tai  
Tony Leung - Color stills
Lo Mang - Trailer
Sun Chien - Original poster
Regisseur Sun Chung - Production notes
Speelduur 91 Min - biografieŽn  
Productie maatschappij Shaw brothers - new releases

 

Een stad waar niet echt veel bijzonders gebeurd, behalve dan dat er twee rijke playboys wonen die elkaar continue proberen af te troeven. Tan Fu (Chen Kuan Tai) roept op een avond in het bordeel iedereen bij elkaar om een geweldig mooie lantaarn te laten zien, waar al geruime tijd aan gewerkt wordt. Deze lantaarn zal zijn inzending zijn voor het grote festival van het licht, dat pas over een half jaar gehouden zal worden. Lung Shu-Ai (Tony Lung) voelt zich redelijk afgetroefd door deze onverwachte presentatie en als Tan Fu dan ook nog eens bekend maakt dat dat hij Lung Shu-ai zijn favoriete prostituee uit gaat kopen, is de maat vol en zet hij alles op alles om zijn gezichtsverlies recht te zetten.  Lung Shu-Ai gaat op zoek naar de beste lantaarnmaker van de stad en belandt bij Chao Chun-Fang (Lo Leih), een man die als kluizenaar leeft omdat Lung Shu-ai hem ooit vernederd heeft. Na enige discussie stemt hij toe om voor Lung Shu-ai de mooiste lantaarn denkbaar te maken, met als voorwaarde dat hij hem pas weer op mag zoeken als hij klaar is. Niet veel later verdwijnt de prostituee waar beide heren om streden en een politie onderzoek wordt in gezet. Tan Fu en  Lung Shu-Ai verdenken elkaar, maar als er nog meer vrouwen verdwijnen blijkt al snel dat er een mysterieus monster aan het werk is.

Een film die wordt omschreven als een kung fu horror, al vind ik hem beter passen in het rijtje van de triller of serie moordenaar film. Een psychopaat die uit wraak vrouwen levend vilt om hier dan weer prachtige Chinese lampen van te maken, beetje duister dacht ik zo. Het enige jammeren is dat al vrij snel duidelijk wordt wie als deze vrouwen ontvoerd. Het was een stuk spannender geweest als ze hier wat meer uit gehaald hadden. In een geweldige outfit trekt de moordenaar er op uit om zijn slachtoffers te ontvoeren, een masker dat er uit ziet als een doodshoofd met lang haar en vreselijk klauwen. Een soort aap die direct uit de hel ontsnapt is, en zo beweegt hij ook, slingerend van boom tot boom en op de grond rond springend en rollend. De gevechten zijn superieur en kunnen concurreren met iedere New wave film, veel touwtjes werk maar nog wel die lekkere old skool sfeer. Lo mang heeft een korte rol als huurmoordenaar en zijn gevechten tegen zowel Tony Leung als Chen Kuan Tai zijn werkelijk geweldig. Maar de echte ster van deze film is Lo Leih die niet alleen in gedrag maar ook in uiterlijk een werkelijk gestoorde psychopaat weet neer te zetten. Het maffe is alleen dat "Human lanterns" niet echt een held als hoofdrol speler heeft, eerder een anti held in de vorm van de moordenaar.  En als laatste de sets, de Shaw studios hebben zichzelf werkelijk overtroffen, meer figuranten dan ooit, gebouwen die instorten, ondergrondse gangen stelsels en alles tot in de details verzorgd. Een hele aparte film die ik zeker nog regelmatig zal kijken.  

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager dvd (reg 3)
Beeld kwaliteit Goed (1:2.35)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels
Taal Manderijn
Uitgever Celestial pictures
Waardering            9/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief