home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..Century hero (1999)

Chin Hei Gui Lung, Qian Xi Ju Long

Acteurs Andress Nelsson EXTRA'S 
Stephen Au Kam-Tong - Trailer
Chan Yam - In the footsteps of Bruce Lee
Stephen Tung Wai - Remembering Bruce on tour in Seattle
Lam Ka Wah - Enter the dragon eye witnesses
Regisseur Si Gaai Keung - Bruce Lee early tv apearance
Speelduur 85 min -
Prod. maatschappij Chung Wa Ying Yip Gung -

 

In de loop der jaren zijn er al vele documentaires over Bruce Lee gemaakt. Allemaal behandelen ze redelijk hetzelfde en puilen ze uit van het beeld materiaal van Bruce Lee. ‘Century hero’ is hier de grote uitzondering op. In de hele 85 minuten dat de film duurt zie je Bruce Lee geen enkele keer op film materiaal in beeld voorbij komen. Wel worden er foto’s van hem gebruikt. Het lijkt ook niet dat het de opzet was een documentaire te maken over Bruce Lee. De film is gemaakt in samenwerking met de Bruce Lee fan club uit Hongkong en gaat hoofdzakelijk over wat Bruce Lee vandaag de dag voor mensen betekend. Vele verzamelaars komen aan het woord en laten trots zien wat ze in de jaren allemaal bij elkaar verzameld hebben. Veel wordt er ook vertelt over de impact die Bruce Lee op hun leven had, en heeft. Dit is natuurlijk allemaal hartstikke leuk voor de echte verzamelaar. Maar ik kan me goed voorstellen dat dit voor de beginnend geïnteresseerde allemaal maar saai is. Je kan dus zeggen dat maar dertig minuten van de anderhalf uur echt boeiend is. De montage van het geheel is nogal amateuristisch en komt over als een home video. Hierbij zijn een groot aantal mensen op locaties geïnterviewd waar ze buitengewoon slecht hoorbaar zijn. Het lijkt er dus ook op dat deze documentaire meer bedoeld was voor de fan club leden dan voor wereldwijde distributie. Maar wat is er dan wel boeiend? Door de gehele documentaire komen er een aantal mensen aan het woord die echt met Bruce Lee gewerkt hebben. Dit zijn onder andere John T. Ben, de bebaarde baas uit ‘Way of the dragon’. Hij geeft een leuke uitleg van hoe het er ongeveer op de set van de film aan toe ging. Lee Kwan en Tin Fung geven beide hun anekdotes van hoe het was met hem op de set van ‘Big boss’ en ‘Fist of fury’. Maar iemand die erg veel over zijn vroege jeugd te vertellen heeft is Margret Leung. Zij groeide samen met Bruce lee op en vertelt hoe ze hun tijd doorbrachten. Verder krijgen we beelden van een fan-dag te zien, hoe de locaties van ‘Enter the dragon’ er nu bij liggen en diverse Wing Chung en Jeet Kwun Do beoefenaars. Heel even krijgen we het huis van Bruce Lee zijn voorvaders te zien, een plek die nog steeds een toeristische trekpleister is. Zoals al eerder benoemd is ‘Century hero’ alleen geschikt voor de echte verzamelaar. Iedereen die zin heeft in actie of een informatieve lezing over het fenomeen Bruce lee kan beter een van het vele andere materiaal tot zich nemen. 

 Copyright kungfufilms.nl (2004)

Extra's

Al met al is de documentaire niet echt super maar in combinatie met de extra's word dit toch een leuke dvd voor de echte fans. In de meeste dingen komt Bruce Lee dan zelf wel niet voor maar toch is alles informatief en geeft het wat extra info over hoe en wie Bruce Lee nou eigenlijk was. Trailer: De originele bioscoop trailer van de documentaire. In the footsteps of Bruce Lee: Een amateur filmpje van ongeveer acht minuten. Er worden beelden getoond van een man die Tommy genoemd word door Jesse Glover. Deze Tommy vertoond erg veel gelijkenis in zijn bewegingen met Bruce Lee. Interessant en verassend om te zien hoe snel en effectief deze man is. Remebering Bruce on tour in Seattle: Jesse Glover neemt ons mee op een tour door Seattle. Ongeveer vijftien minuten lang krijgen we beelden te zien van plaatsen waar Bruce Lee zijn leven daar doorbracht. Alles is gefilmd met een amateur camera en zo komt het ook over. Toch zitten er leuke stukjes tussen die voor de echte fans zeker de moeite waard zijn. Enter the dragon eye witnesses: Acteur Phillip Ko verteld over zijn ervaring op de set van 'Enter the dragon. Het filmpje duurt ongeveer negen minuten en het is leuk om Phillip Ko te zien vertellen over zijn ervaringen. Helaas is zijn eigen stem slecht te horen en is er een Engelse voice over die voor de vertaling zorgt. Bruce Lee early tv apearance: Een vier minuten durende beelden van in elkaar gezet tv op treden van Bruce lee. Samen met de Green hornet en een gast optreden van Batman. De beeld kwaliteit is erg slecht maar ik betwijfel het of dit in betere kwaliteit beschikbaar is.

 

Drager dvd (reg 0)
Beeld kwaliteit Goed (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk
Ondertiteling Engels
Taal Cantonese
Uitgever Vengeance video
Waardering          6/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief