home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Bruce Lee martial arts master (1993)
Acteurs Robert Lee EXTRA'S 
Van Williams - n.v.t.
John T. Ben -
James Coburn -
Brandon Lee -
Regisseur -
Speelduur 70 min -
Prod. maatschappij   -

 

Een van de vele Bruce Lee documentaires, alleen het mooie van deze is dat er niet alleen over zijn films gaat. Het gaat er hier om een zo goed mogelijk beeld te scheppen over wie hij werkelijk was en hoe hij was in de dagelijkse omgang. Natuurlijk wordt zijn gehele levensloop doorlopen, beginnend bij zijn geboorte en eindigend bij zijn onverwachte dood. Maar zoals Bruce Lee zijn broer, Robert Lee zelf zegt wordt er in deze documentaire geprobeerd om de onwaarheden rond zijn broer uit de weg te ruimen. Alle informatie is dus ook uit de eerste hand en word verteld door mensen die dicht bij hem stonden. Een van de meest opvallende is wel 'brother Henry' die les gaf op de La Salle junior high school. Niet alleen is deze man erg vertederend, maar de verhalen die hij over de jonge Bruce Lee verteld zijn erg amusant. Bijna al zijn leerlingen die hij in Seattle had vertellen over wat ze allemaal met Bruce Lee mee gemaakt hebben en hebben het vooral over de manier waarop hij trainde. Richard Bustillo (een leerling van Bruce Lee) licht zijn training methode nog een extra toe. Dit gebeurt met allerlei apparaten die Bruce Lee zelf ontworpen zou hebben. Het is opvallend hoeveel mensen er aan het woord komen die in de jaren dat hij in Amerika televisie met hem gewerkt hebben. Stuk voor stuk geven ze te kennen hoe geweldig Bruce Lee toen al wel niet was. Na verloop van tijd gaat dit wel een beetje storen. Maar, niets dan goeds over de doden, zullen we maar zeggen. Zelf Russel Cawthorne de directeur van Golden Harvest en Jackie Chan doen ook nog hun zegje en vertellen over hun samen werking met de legende. Dit alles wordt op een nette manier aan elkaar verbonden door foto's en clips uit zijn films. Tevens krijgen we een aantal plekken te zien waar er vroeger getraind werd en een stuk wat achter de schermen van 'Enter the dragon' gefilmd is. Dit laatste is bijzonder interessant aangezien dit nog nooit eerder vertoond was nadat het ergens in de jaren zeventig op televisie geweest is. Een klein stukje van een radio interview met Ted Thomas is helemaal een bijzonder document. Als je goed luistert zal je horen dat Ted Thomas de stem is die Bruce Lee in de Engelstalige versies van zijn films aangemeten kreeg. Al met al is dit een bijzonder interessante documentaire die ons van veel nieuwe informatie voorziet. Hoofdzakelijk komt dit voort uit interviews die begin jaren negentig gemaakt zijn. Kortom een leuke aanvulling voor de verzameling van de gevorderde Bruce Lee fan.

Copyright kungfufilms.nl (2004)

 

Drager Video
Beeld kwaliteit Goed (Fullscreen)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Geen
Taal Engels
Uitgever Lumiere
Waardering          8/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief