home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..




  Kungfu films in de Nederlandse bioscopen

Terwijl in 1969 Nederland menig potentiële liefhebber nog niet bewust was wat er komen ging, vloeide er ’s-nachts in verscheidene filmtheater in de grote steden behoorlijk wat bloed. Niet omdat de schoonmakers elkaar te lijf gingen, maar omdat de Chinese gemeenschap in de grote steden een of twee keer per week een bioscoop huurden om daar Chinese films te draaien. Geen films uit de volksrepubliek, maar rolprenten afkomstig uit Hongkong. De programmering bestond uit komedie, drama en Wuxia films, waarvan de laatste het meest vertoond werden.

 

De filmoperateurs in de betreffende theaters waren dus de eerste Nederlanders welke kennis maakten met dit genre films, de rest van de Nederlandse populatie moest nog even een paar jaar wachten, hoewel er toch al slimmerds waren die deze nachtvoorstellingen hadden ontdekt en al regelmatig een voorstelling bezochten, hoewel bedoeld voor de Chinese gemeenschap mocht een ieder die een kaartje kocht gewoon naar binnen. De vertoonde films waren destijds afkomstig van hoofdzakelijk Shaw Brothers, Cathay en onbekende maatschappijen en werden vertoond in de Mandarijn versie met Engelse en Chinese ondertiteling.

 

De doorbraak van de Kungfu film kwam in 1972 toen Warner Bros wereldwijd de film King Boxer in roulatie bracht, happy days! Vanaf dat moment ging het allemaal razendsnel, Bruce Lee veroverde de wereld en een golf van kungfu films kwam beschikbaar in het westen. Ook in Nederland stortten de distributeurs zich op de producten uit Hongkong. Concorde film had de distributie rechten van een aantal Shaw Brothers zoals o.a. One-armed swordsman, Return of the one-armed swordsman, the new one-armed swordsman, delightfull forest, the pirate, seven man army, the blood brothers en Bells of death.

 

Filmverhuurder Filmtrust kocht over het algemeen ook het meeste aan bij Shaw Brothers, in 1975 o.a. Boxer rebellion welke zij echter in een ernstig verknipte versie uitbrachten. Tuschinski film distributie had voor Nederland de rechten van Golden Harvest en filmverhuurder Hafbo deed weer zaken met First Film. Warner Brothers zouden later ook nog the flying guillotine distribueren. Royal film uit Den Haag bracht weer films uit van diverse kleine filmmaatschappijen, waaronder ook films uit Taiwan, frappant detail is wel dat alle films welke Royal distribueerde in de originele Mandarijn versie waren, terwijl de overigen uitsluitend Engels dubs hadden. Jammer genoeg had Nederland in de zeventiger jaren nog te maken met de filmkeuring zodat menig film hevig gemutileerd het witte doek bereikte. De film welke het meeste had te lijden was wel Return of the one-armed swordsman, deze film was meerdere malen aangeboden aan de filmkeuring, met steeds meer verwijderde scenes, doch het lukte verhuurder Concorde maar niet om hem door de keuring te krijgen.Het oordeel van de filmkeuring luidde:”Dit alles heeft niets meer met film te maken maar is een aaneenschakeling van sado-masochistische gebeurtenissen”.De film bleef jaren op de plank liggen tot het moment dat de filmkeuring werd afgeschaft, op dat moment echter was de belangstelling voor het genre reeds tanende. Ook de Chinese boxer ging flink onder het mes, de hele scène waarin Chen Sing en kornuiten de sportschool verbouwen en lustig oogjes uittikken moest er aan geloven, gelukkig heeft een medewerker van Concorde destijds de scène er weer stiekem tussen geplakt, inmiddels was het al 1977 en zouden nog weinig mensen de film weer kompleet zien. Van Royal werd de film Stranger from Canton ook stevig onder handen genomen, ook hier verdween, op last van de filmkeuring ca. 15 minuten aan beeldmateriaal.

 

In de zeventiger jaren beleefde ook de thuisbioscoop zijn bloeiperiode, veel films werden, zij het in verkorte versie, op super 8 mm film uitgebracht, waaronder ook diverse films uit Hong Kong en Taiwan. De meeste films werden uitgebracht door distributeurs uit Duitsland zodat we kennis konden maken met Wang Yu en Bruce Lee die vloeiend Duits spraken maar geen last hadden van de filmkeuring! In de Chinese Boxer was het oogje tikken kompleet aanwezig! Andere titels op super 8mm waren o.a. Fist of Fury, The Big Boss, Way of the Dragon, Game of death, New one-armed swordsman, Tha Heroic ones en The Invincible super Chan. Deze huiskamerfilms bestonden vaak uit 3 tot 4 spoelen met elk ca. 110 meter film, prijs per spoel ongeveer 150 tot 175 gulden!!  En ze werden verkocht! Begin tachtiger jaren legde de super 8 film het af tegen de in opkomst zijnde (goedkopere) videoband en kon de kungfu film weer aan een revival beginnen!

 

Geschreven door Laurens Kruis.

 

Laurens is iemand die zich al jaren erg interesseert in Hongkong films. Van 1969, toen hij via vrienden in een nacht voorstelling terecht kwam tot heden. Na 1972 draaide hij als filmoperateur diverse kung fu films en heeft ze op deze manier ook kunnen zien. Zijn passie werd steeds groter en dit uitte zich uiteindelijk in het oprichten van een Shaw brothers fan club. Hierin vond men info over de Shaw sterren, publiciteitsafdrukken van de in de Nederlandse theaters draaiende SB films en synopsis. In de bioscoop waar hij destijds werkte, Royal, met altijd twee kungfu films per week, had hij in de foyer een vitrine speciaal ingericht om daar regelmatig zijn SB memorabilia te exposeren.

Terug naar het overzicht.