home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Zatoichi the Outlaw (1967)

Zat˘ichi r˘yaburi , The Blind Swordsman's Rescue, Zat˘ichi 16, Zatoichi Breaks Jail

Acteurs Katsu Shintaro EXTRA'S 
Rentaro Mikuni - Trailers
K˘ Nishimura -
Yuko Hamada -
Toshiyuki Hosokawa -
Regisseur Satsuo Yamamoto -
Speelduur 95:04 -
Prod. maatschappij Katsu Productions -

 

Tijdens zijn zwerftocht door Japan doet Zatoichi (Katsu Shintaro), de blinde masseur het volgende dorp aan. De boeren die daar op het land werken zingen een lied dat hem vreemd in de oren klinkt. Opgewekt gaat het over een leven zonder gokken, hoeren of feesten. Verbaasd loopt hij verder. In het dorp is zijn verbazing nog groter. Door de slechte oogst heeft de heer van het dorp de boeren verboden te feesten. Dit om ze tegen zichzelf te beschermen. De laatste tijd besteden ze namelijk meer aandacht aan vertier dan aan werken. De rijke gokbazen maakten hier gretig gebruik van. Vele boeren verloren hun land door schulden. Dit werd weer doorverkocht aan vrienden van de rijken. Vele boeren werden geru´neerd en er is maar weinig wat ze er tegen kunnen doen. Gelukkig werpt een samurai zonder meester zich op als hun bescherm heer. Deze man leeft al jaren zonder zwaard en weigert nog bloed te vergieten. Via een omweg raakt Zatoichi bevriend met zowel de samurai zonder meester en de heer van het dorp. Voor beiden heeft hij enorm veel respect en probeert ze een handje te helpen door de grote onrustzaaier van het dorp om te brengen. Helaas gaat dit niet zonder onschuldige slachtoffers. Twee na´eve jongens laten zich namelijk door de onrustzaaier tegen Zatoichi keren. Door zijn blindheid ziet hij niet wie hem aanvalt. Een van hen vindt de dood en de ander verliest een arm. Zatoichi is bijzonder ontdaan door de situatie. Daarna neemt hij afscheid en vervolgt hij zijn reis in de veronderstelling dat het wel goed zal komen met het dorp. Een behoorlijke tijd later verschijnt opeens de jongen die door Zatoichi zijn arm verloor. Hij wil wraak maar is niet tegen de blinde zwaardvechter opgewassen. Gefrustreerd laat hij de jongen achter en vervolgt zijn weg. Later ontmoet hij ook nog de zus van de jongen die hij per ongeluk vermoordde. Zij is in de prostitutie beland en weigert tegen hem te praten. Hierdoor realiseert Zatoichi zich dat het helemaal niet goed gaat met het dorp. Een van de twee mannen waar hij zoveel respect voor had heeft tegen hem gelogen en dit moet recht gezet worden.

In 1962 werd de eerste Zatoichi film gemaakt. Deze was zo een succes dat er in de jaren die volgden maar liefs zesentwintig vervolgen en een langlopende televisie serie gemaakt werd. De kracht van dit alles zit hem vooral in het karakter van het hoofdpersonage. Hij is niet aantrekkelijk om te zien. Het woord antiheld is dus ook het eerste wat er naar boven komt. Maar zijn manieren spreken bijzonder tot de verbeelding. Hij is een filosoof, heeft een hele aparte kijk op de wereld en laat zich nooit overbluffen. Kortom heel interessant materiaal voor een film.

Voor velen is 'Zatoichi the outlaw' een van de minste films uit de serie. Regisseur Satsuo Yamamoto gaf hiermee zijn eerste en enige kijk op het fenomeen Zatoichi. De film valt uit de toon bij de rest omdat het verhaal erg complex is. Hierdoor wordt het wat zwaardere kost dan normaal en is het belangrijk dat je het koppie er bij houdt. Maar om over een slechte film te spreken is niet netjes. Het verhaal zit namelijk erg sterk in elkaar en heeft een mooie opbouw. Er zitten bijzonder sterke dialogen in waarin er lustig op los gefilosofeerd wordt. Vooral als Zatoichi een gelijke geeft gevonden is dit erg boeiend. Het draait natuurlijk allemaal om zijn personage De anderen zijn eigenlijk alleen maar aanwezig om er voor te zorgen dat hij goed over komt. Hierdoor zijn er maar weinig van deze personages echt goed uitgediept. Twee of drie krijgen veel aandacht en de rest blijft een wat leeg omhulsel. Was dit anders gedaan dan was het de film waarschijnlijk niet ten goede gekomen. Het verhaal zou te lang geworden zijn en te veel afdwalen van de basis. Hierdoor is de keuze van de regisseur goed te begrijpen.

Het meest vermakelijke van de film is natuurlijk de manier waarop de blinde Zatoichi een niets vermoedende ziende persoon aftroeft. Hij laat zich niet belazeren en zoekt de uitdaging regelmatig zelf op. Hij doet dit natuurlijk zo dat niemand van zijn omstanders dit door heeft. De kijker weet natuurlijk wel beter. Dit loopt uiteen van een handboog schietwedstrijd tot het kopen van een zakdoek. De een is natuurlijk wat minder spectaculair dan de andere maar het resultaat is het zelfde. Vooral de zelfingenomen en voldane kop van Shintar˘ Katsu maakt dit helemaal af. De meest boeiende van deze confrontaties is wel als Zatoichi een snaar instrument ter hand neemt. De opbouw hierin is briljant. Zatoichi laat eerste een hele tijd met zich sollen door een rijke man. Pas als hij er echt niet meer onder uit kan accepteert hij de uitdaging. Natuurlijk wint hij deze zonder moeite en om het af te maken doet hij er nog een schepje bovenop om de man nog iets meer te vernederen.

De gevechten zijn snel en direct zoals je ze in een Japanse film mag verwachten. De actie is hier wel belangrijk maar het verhaal is toch het voornaamste. De gebruikte choreografie zit goed in elkaar en komt echt over. Wat alleen een klein beetje mist is de overtuiging in de slagen van het zwaard. Het gaat hier telkens weer om 'one hit kills'. Maar de zwaarden moeten wel heel scherp zijn willen ze op deze manier echt dodelijk zijn. Verder is ieder gevecht een klein verhaaltje op zich. Op vernuftige wijze weet Zatoichi zich door meerdere tegenstanders heen te werken. En dit is bijzonder interessant om te zien.

Iets wat het meeste opvalt aan 'Zatoichi the outaw' is de manier waarop de film er uit ziet. Het gaat hier om een productie uit 1967 maar hij zou zo een paar jaar geleden gemaakt kunnen zijn. De kleuren zijn prachtig en de gebruikte technieken erg vooruitstrevend. Dit alles wordt ondersteund door een erg bijzondere soundtrack die special voor de film gemaakt werd. Dit is een kruising tussen western en Japanse muziek.

Zatoichi  is absoluut een van de legendes uit de film geschiedenis. Hij is een bijzonder boeiend personage en het lijkt me niet dat je als martial arts film liefhebber met een film over hem mis kan gaan. 'Zatoichi the outlaw' vertelt ons een intrigerend verhaal over onderdrukking, verraad en wraak. Dit wordt op een goede en boeiende manier gebracht maar je moet alleen wel blijven opletten. Het verhaal heeft namelijk nogal wat personages en het is in het begin even zoeken wie er nu echt toe doen.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

Extra's

In totaal bracht Asiamania drie DVD's uit met Zatoichi films. Op iedere dvd zijn twee films te vinden. Echt een logica is er in deze releases niet te vinden. In plaats van te beginnen bij het eerste deel krijgen we als eerste film nummer zestien voorgeschoteld. Op zich geen probleem want alle films zijn individueel erg goed te bekijken. Naast trailers voor andere Zatoichi films zijn andere extras niet aanwezig.

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1 anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (stereo)
Ondertiteling Nederlands
Taal Japans
Uitgever Asiamania
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.