home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Yuen Te

Yuen Tak, Richard Hung, Chiang Lin, Hung Cheung-Tak, Yuen Tat, Yuen De

Geboorte datum:

Evenals Jackie Chan, Yuen Biao, Sammo Hung (en nog vele anderen) behoort ook Yuen Te tot een van de leerlingen van sifu Yu Jim Yuen. Zijn achtergrond ligt dus ook in de Peking opera. Een goede basis om het helemaal te maken in de kung fu film industrie. Maar toch heeft hij nooit helemaal door kunnen breken.

Hij werd geboren onder de naam Chiang Lin, maar uit respect voor zijn leraar veranderde hij zijn naam in Yuen Te. Na het afronden van zijn school had hij zijn eerste kleine rol in de film 'Knockabout'. In datzelfde jaar was hij ook verantwoordelijk voor de choreografie van 'Boxer From the Temple'. Dit deed hij samen met Chu Fat en Hsu Hsia. Dit lijkt een prima start om een geweldige carrière mee op te bouwen. De meeste leerlingen van sifu Yu Jim Yuen belanden bij Golden Harvest, maar Yuen Te koos er voor om af en toe ook voor de Shaw brothers te werken. Er volgde nog wat kleine rollen en nog geen jaar later een hoofdrol. Dit was in de Shaw brothers film 'The master'. Zijn tegenspelers waren niemand minder dan Chen Kuan Tai en Wang Lung Wei. De film was een redelijk succes en speelde goed in op de hype die er op dat moment was. Alleen de volgende hoofdrollen blijven uit. We hoeven hier niet om heen te draaien en kunnen met eerlijkheid zeggen dat Yuen Te gewoon geen sterren materiaal is. De vaardigheid heeft hij absoluut, maar qua uiterlijk schiet hij gewoon wat te kort. En zo komt het dus dat hij verder alleen nog maar te zien is in de kleinere rollen. Dit neemt alleen absoluut niet weg dat hij achter de schermen des te actiever was. In de jaren tachtig was hij meer bezig met acteren en had de choreografie een tweede plaats. In de jaren negentig draaide hij dit compleet om. Hij was in deze periode verantwoordelijk voor de actie in meer dan dertig films en acteerde meer dan negen films. Een tijd lang was hij de vaste choreograaf van Corey Yuen. Dit zorgde er voor dat hij meewerkte aan maar liefs vijf films waarin Jet Li de hoofdrol speelde. Zijn meest opvallende werk was 'operation scorpio'. Dit deed hij samen met Corey Yuen en Liu Chia Liang. Maar buiten dat hij voor de choreografie zorgde was hij voor deze film ook stuntdubbel. Alle ingewikkelde trappen die je Kim Won-Jin ziet maken werden dus ook door Yuen Te gedaan. En dit is waar deze film zo bekend om werd. Yuen Te verdiend dus eigenlijk veel meer respect dan dat hij krijgt. Uiteindelijk werd dit ook beloond. Zeven keer werd hij namelijk genomineerd bij de Hongkong film awards in de categorie van beste choreograaf. Alleen hij viel pas in de pijzen bij de zevende keer. Dit was voor de Jet Li film 'Fong Sai Yuk'. Met de terug loop van de film industrie in Hongkong verdween ook de aanwezigheid van Yuen Te. In de twintigste eeuw is hij dus ook nog bijna niet actief geweest. Zijn enige rol voor de camera was in Jackie Chan's 'The myth'. Wat hij verder vandaag de dag doet is helaas niet bekend.

Geselecteerde films:

Knockabout (1979)

Boxer From the Temple (1979)

The Young Master (1980)

The Master (1980)

My Young Auntie (1981)

The Emperor and His Brother (1981)

Ambitious Kung Fu Girl (1981)

Gang master (1982)

Kid from Kwangtung (1982)

The Lady Assassin (1983)

Bastard Swordsman (1983)

The 8 Diagram Pole Fighter (1983)

The Master Strikes Back (1985)

The Millionaire's Express (1986)

Pedicab Driver (1989)

The Dragon from Russia (1990)

Operation Scorpio (1992)

High Risk (1995)

Hero (1997)

The Myth (2005)

Ambitious kung fu

Terug naar het overzicht.