home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Tan Tao Liang

Dorian Tang Tao Liang, Flash-Legs.

Geboorte datum:

Geboren in Korea bij Chinese ouders. Jaren eerder waren zijn ouders namelijk gevlucht uit China voor de Japanse invasie. Rond zijn zevende jaar begon Tan Tao Liang zijn training in het Tae Kwan Do. Niet geheel onlogisch aangezien dit bijna volkssport nummer 1 in Korea is. En zijn trainingen in deze stijl heeft absoluut zijn sporen nagelaten. Tan Tao Liang is namelijk een van de beste beenvechters uit de Chinese film geschiedenis. Zijn manier van vechten herken je uit duizenden en hij is ook een van de weinige die zoveel controle in zijn linkerbeen heeft. Het is alleen wel opvallend dat hij bijna alleen dat been gebruikt. Maar ondanks dit weet hij op deze manier zowel aan te vallen als te verdedigen. Zodra zijn been in de lucht is hoeft hij het niet weer perse neer te zetten om een nieuwe aanval te plaatsen. Deze bijzondere beentechniek ontwikkelde hij door aan veel wedstrijden mee te doen. Regelmatig kreeg hij niet de punten toegekend die hij verdiende doordat hij simpelweg te snel was. Om toch te kunnen bewijzen dat hij een punt scoorde leerde hij zich zelf om zijn been iets langer op de plek van het contact te houden. Niet veel later kreeg hij het zelfs voor elkaar om zijn tegenstander met een been in de lucht de hele mat rond te jagen. Hierdoor werd hij bijna onverslaanbaar en een van de grote kampioenen van Korea. Hierdoor trok hij natuurlijk de aandacht van de film wereld en in 1973 speelde hij zijn eerste rol, ‘The hero of Chiu Chow’. Zijn film carrière was er niet een die meteen opgang kwam. Heel af en toe speelde hij de komende jaren wat rollen waarvan ‘The hand of death’ de meest opvallende was. Helaas is dit niet door zijn aanwezigheid. Zijn prestatie in deze film is goed maar word nogal overschaduwd door de aanwezigheid van andere. De film is namelijk erg bijzonder door de combinatie van Jackie Chan, Sammo Hung en niemand minder dan John Woo als regisseur. Dit een van de twee films die hij voor Golden Harvest maakte. Waarschijnlijk doordat de films niet genoeg geld opbrachten werd Tan Tao Liang verder niet meer betrokken bij hun toekomstige projecten. Maar toch hielp het hem een stap in de goede richting. Het leverde hem namelijk een grote aantal rollen op in individueel geproduceerde kung fu films. Hij werd een van de favoriete acteurs van regisseur Lee Tso Nam. Dit is goed te zien in films als ‘The hot, the cool and the vicious’ en ‘The leg fighters’ die beide tot de klassiekers van het genre behoren. Rond de jaren tachtig, toen de old skool kung fu film zijn populariteit verloor, stopte Tan Tao Liang met films maken. Momenteel geeft hij les in California in een openbare school. En les geven is iets wat hij hij al jaren deed. Een van zijn meest bekende leerling is wel John Liu die bekend werd door zijn extreme flexibiliteit. Tevens gaf hij een periode les aan Shannon Lee de dochter van Bruce Lee. Tan Tao Liang is dus nog steeds actief in de martial art wereld en nog steeds een van de meestets in het Tae Kwan Do.

Geselecteerde films:

Hand of Death (1976)

Hot, The Cool and The Vicious, The (1976)

Thunderblade and lightning foot (1976)

General stone (1976)

Secret of the Shaolin Poles, The (1977)

Snake & crane secret (1978)

Showdown at the Cotton Mill (1978)

Blood treasury fight (1979)

Boxer's Adventure (1979)

Hero of the time (1979)

Eight escorts (1980)

Leg Fighters (1980)

 

  The leg fighters

  The leg fighters

Terug naar het overzicht.