home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Lorelei (2005)

Lorelei: the witch of the pacific

Acteurs KŰji Yakusho EXTRA'S 
Satoshi Tsumabuki -
ToshirŰ Yanagiba -
Yu Kashii -
Shin'ichi Tsutsumi -
Regisseur Shinji Higuchi/Cellin Gluck -
Speelduur 123 mins -
Prod. maatschappij Toei -

 

Het loopt tegen het einde van de tweede wereld oorlog en de atoombom op Hiroshima is net gevallen. Dit zaait nogal wat verdeling onder de Japanse leiders. De helft wil doorvechten en de andere helft probeert het op een akkoord te gooien. Maar bij beide groepen blijft de angst voor nog een atoombom enorm aanwezig. Omdat bekend is dat de bommen over zee aangeleverd worden krijgen de Japanners een cadeau van hun Duitse bondgenoten. Het gaat om een speciale onderzeeŽr met een hypermodern verdedigingsmechanisme. Over dit mechanisme word nogal geheimzinnig gedaan. Niemand weet wat het precies is en er wordt naar verwezen met de naam 'Lorelei'. Zelfs kapitein Masami Shin'ichi (KŰji Yakusho) heeft geen idee wat het precies inhoudt. Toch accepteert hij deze geheime en uiterst gevaarlijke missie. Onderbemand en met mensen die allemaal voor het eerst op deze onderzeeŽr werken vaart hij uit. Hun missie is het uitschakelen van het schip dat de atoombom vervoerd. Het volgende doel zal namelijk Tokio zijn. Dit zal enorm veel slachtoffers als gevolg hebben en een grote klap voor het Japanse volk zijn. Al vrij snel komt Masami Shin'ichi er achter wat het verdedigingsmechanisme allemaal kan. Het is uiterst precies en effectief. Alleen hoe dit allemaal tot stand kan komen is nogal een schok voor hem en de bemanning. En dit is niet de enige verrassing die ze te wachten staat.

Als er iets vervelend is dan is het wel een synopsis van een film die je op het verkeerde been zet. Op de hoes van deze DFW release valt namelijk te lezen dat 'Lorelei' een mix is van historische feiten en bovennatuurlijke horror. Een duistere sfeer heeft de film zeker maar van horror is geen enkel spoor te vinden. Er zijn dus geen schrikeffecten of angstaanjagende momenten. Maar het ander genoemde is correct. Een betere omschrijving is dus een mix van historische feiten en een vleugje bovenmenselijke fantasie. Dit leidt tot een hele bijzondere onderzeeŽr-film vol spanning en drama.

De ontwikkelingen van het verhaal gaan bijzonder traag. Hierdoor wordt wat eigenlijk in een half uur verteld kan worden tot bijna twee uur gerekt. Dit wordt hoofdzakelijk gedaan door patriottistische speeches die net even iets te lang duren. Terugblikken over de gruwelen die een oorlog met zich meebrengt en de interactie tussen de mensen aan boord. Maar ondanks dat er zo uitgebreid de tijd voor genomen wordt is het allemaal weinig informatief. Onderwerpen worden niet geheel uitgediept en er wordt slechts de bovenste laag besproken. De rest mag je er zelf bij bedenken. Een ander punt dat te weinig aandacht krijgt is het 'Lorelei' verdedigingsmechanisme. Er wordt al vrij snel prijsgegeven wat het nu werkelijk is. Hierdoor blijven een boel mogelijkheden onbenut en moet de spanning ergens anders gehaald worden. Dit gat wordt prima opgevuld door de spannende zeeslagen. Wat de film heel intrigerend maakt is dat het de situatie eens van een andere kant belicht. Normaal wordt het altijd vanuit het oogpunt van de Amerikanen belicht en nu bekijken het we eens van de andere kant. De vraag wie er goed of slecht was wordt niet gesteld. Het is gewoon duidelijk dat beide partijen koste wat kost willen proberen hun eigen volk te beschermen.

Met zoveel zware dramatische scŤnes zijn er natuurlijk goede acteurs nodig. En die zijn ook ruimschoots aanwezig. De ploeg wordt aangevoerd door KŰji Yakusho. Een man die hard werkt aan zijn internationale doorbraak. Zo had hij een erg sterke rol in 'Memoirs of a Geisha' en is hij nu te zien in 'Babel'. Ook hier verbergt hij zijn talent niet en komt hij erg overtuigend over. Naast de Japanse cast is er ook een Amerikaanse cast aanwezig. Dit deel van de film heeft bijzonder veel aandacht gekregen. Normaal gesproken worden hier slechte onbekende acteurs voor gebruikt en worden de scŤnes snel in elkaar gezet. Maar naast verrassend goede acteurs werd er special een aparte regisseur aangetrokken om dit alles in goede banen te leiden. Cellin Gluck kreeg deze taak in zijn schoenen geschoven. Meestal was hij assistent regisseur maar de stukken hier stonden compleet onder zijn bevel. Op dit gebied steekt de film dus met kop en schouders boven andere films uit.

Als je een film maakt met een grote onderzeeŽr en een aantal fantasie-elementen ontkom je er tegenwoordig niet aan om de computer te gebruiken. Ook hier worden de beelden regelmatig ondersteund door CGI. Ook het ouderwetse Blue screen wordt regelmatig van stal gehaald. Vreemd genoeg hebben de beelden die dit opleveren niet de kwaliteit van wat het kan hebben. Er wordt ook nog even met miniatuurmodellen gewerkt. Een kleine onderzeeŽr wordt los gekoppeld van de grote en je ziet eigenlijk meteen dat de verhoudingen niet kloppen. Door dit alles doet het een beetje aan alsof je naar een film uit het midden van de vorige eeuw zit te kijken. Dit lijkt een bewuste keuze te zijn. Hierdoor krijgt de film een hele bijzondere sfeer mee. Helaas gaat de soundtrack die dit alles ondersteund hier niet in mee.

'Lorelei' is een hele aparte oorlogsfilm. Zonder blikken of blozen worden er een aantal fantasie-elementen door een bijna historische document vermengd. Dit heeft allemaal zijn grondslag in het feit dat de Duitsers een medische experiment niet uit de weg gingen. Dit veroorzaakt een heel mysterieus begin wat later omslaat naar geweldig opgebouwde zeeslagen. Ook drama wordt niet geschuwd en er wordt zelfs nog een misplaatst stukje romantiek het verhaal in geslingerd. Genoeg te zien en te beleven dus. Hou er alleen wel even rekening mee dat het allemaal erg langzaam gaat.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

Extra's

Deze DFW release valt onder de budget releases. De prijs is laag en de DVD is daar ook absoluut naar. De kwaliteit is redelijk en de extra's ontbreken totaal. We krijgen dus ook een statisch menu met drie keuzes. Start de film, ScŤne selectie en ondertiteling aan of uit. De hoes ziet er verder prima verzorgd uit. De keuze om deze film zo uit te brengen zal zuiver een financiŽle reden geweest zijn. Het afzet gebeid voor dit soort films in Nederland is niet echt groot. Door de prijs laag te houden zullen de hoeveel verkochten DVD's stijgen en zo ook de omzet ook. Hierdoor blijft het toch nog lucratief om dit soort films uit te brengen. En wees eerlijk het is toch beter dat ze zo uit gebracht worden dan totaal niet.

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Redelijk (1:85.1)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby digital 5.1 of 2.0)
Ondertiteling Nederlands
Taal Japans
Uitgever Dutch film works
Waardering          6,5/10

Terug naar het overzicht.