home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Judy Lee

Chia Ling , Ga Ling, Jia Ling

Geboorte datum:

Als je uit een familie komt waarbij je ouders, en zelfs je ooms en tantes werkzaam zijn bij de Peking opera, is het niet vreemd dat je er zelf ook in belandt. Voor Judy Lee is dit absoluut van toepassing en ze begon dus ook op haar zevende met de trainingen. Dit was op de bekende Fu Shing opera school en ze zat onder andere met Angela Mao in de klas. Door haar lichaamsbouw werd ze ingedeeld in een bijzonder fysiek uitdagende groep. Opvallend is dat hier maar weinig acrobatiek bij kwam kijken. Ze werd dus ook getraind voor veelal statige mannelijke rollen. Op haar veertiende rondde ze de opleiding af. Toen begon het echte werk en al snel werd ze een bekende naam in het wereldje. Op haar zeventien was het regisseur / producer Yeung Kwan die haar talent niet onbenut wilde laten. Hij castte haar voor een rol in de film ‘Queen boxer’ in het jaar 1972. Met haar rol vulde ze dan wel niet de gehele film, maar ze steelt hier wel de show. Met een bijna Bruce Lee achtige uitstraling slaat en schopt ze zich een weg door een grote groep gangsters. Het is dus ook niet vreemd dat ze in de Amerikaanse persmap aangeprezen wordt al de zus van Bruce Lee. Dit was natuurlijk een grote leugen, maar de vergelijking is duidelijk terug te zien. De film werd een redelijk succes en Judy Lee had meteen een aardige naamsbekendheid. Druppelsgewijs kwamen de film rollen bij haar binnen. En overal stopte ze dezelfde passie en overtuiging in. In 1973 won ze een golden horse award voor beste actrice. Dit was voor haar rol in de film ‘The escape’. Vanaf 1975 begon haar inzet werkelijk gewaardeerd te worden en ze maakte maar liefs zes films in dat jaar. Dit tempo hield ze voor de komende vier jaar goed vol. Hoofdzakelijk ging het om individueel geproduceerde Wu Xia en kung fu films. Soms hoofdrollen en soms bijrollen maar haar aanwezigheid bleef er altijd een die niet te missen is. Het opvallende van hetgeen wat ze altijd neerzetten is dat het een tikkeltje kinderachtig is. Maar dit maakt het contrast tussen de onschuld die veranderd in een dodelijke vechter alleen maar groter. Voor de mensen die haar echt willen zien acteren zijn de films ‘Spring wind’ en ‘Gone with honour’ zeker aanraders. Hierin wordt er wat meer gevraagd van haar acteer talent en dit laat ze zeker zien. In 1979 werd het allemaal wat rustiger en Judy Lee trok zich na dit jaar ook terug uit de film wereld. Waarschijnlijk is ze ergens in die tijd getrouwd en paste het drukke film leven niet meer in haar schema. Het enige wat er verder van haar bekend is dat ze in de jaren negentig de eigenaar van een reisbureau is. In die tijd zou ze ook ergens in Los angelos gewoond moeten hebben en ze spreekt dus ook redelijk Engels. Maar het blijft natuurlijk zo als met de meeste acteurs uit die tijd. Er is maar weinig bekend over wat ze nu doen en dat is eigenlijk jammer.

Geselecteerde films:

Queen boxer (1972)

Kung fu in the brave shadow (1977)

18 Swirling Riders (1977)

Eight Masters, The (1977)

Lady Constables, The (1978)

Crane Fighters, The (1979)

Shaolin Invincibles (1979)

Ten Brothers of Shaolin (1979)

Eighteen Shaolin riders (1980)

 

 

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief