home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..






Fate of Lee Khan (1973)

Ying chun ge zhi Fengbo, Ying chung gok ji fung boh

Acteurs Li Li Hua EXTRA'S 
Tien Feng -
Angela Mao Ying -
Roy Chiao -
Hsu Feng -
Regisseur King Hu - Helaas geen link beschikbaar
Speelduur 100:41 mins -
Prod. maatschappij Golden Harvest -

 

Lee Khan (Tien Feng) is een Mongoolse generaal die alom gevreesd is. Hij is uiterst intelligent en weet zich in het gevecht goed te redden. Samen met zijn zuster Lee Wan (Hsu Feng) vormt hij een duo dat praktisch niet te verslaan is. In zijn strijd om de Chinezen nog verder te verdrijven heeft hij nu een uiterst slim plan. Via een spion heeft hij geheime plannen van het Chinese leger weten te bemachtigen. Binnenkort zal hij deze in handen krijgen alleen de exacte locatie is nog niet bekend. Echter lekt er wel uit dat Lee Khan een nacht door zal brengen in een herberg. De toevalligheid wil dat de eigenares hiervan tot de rebellen behoort. Onmiddellijk worden er plannen gesmeed. Het idee is om de geheime informatie van Lee Khan te stelen zonder dat hij het merkt. Eigenares Wendy (Li Li Hua) neemt onmiddellijk een aantal zeer ervaren en vechtlustige dames aan. Ook laat ze twee mannen komen om haar te ondersteunen. Erg veel tijd om alles op te zetten is er niet. Toch doet iedereen zijn best om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ze hebben dus een aardig zware taak aangezien de dagelijkse beslommeringen ook gewoon door gaan. Een herberg trekt veel vreemde en lastige klanten aan en deze moeten ook in de gaten gehouden worden. Hier komt nog eens bij dat Lee Khan waarschijnlijk een inspecteur vooruit zal sturen. Deze moet de herberg inspecteren op veiligheid. Er is niet bekend hoe of wie dit zal zijn en dus is iedereen verdacht. De spanning is dus te snijden en het is zaak dat ze het hoofd koel houden. Iedere foute actie of beweging kan er voor zorgen dat er slachtoffers vallen en dat is niet de bedoeling.

Als er één regisseur is die veel tijd in zijn films stak dan was het King Hu wel. Drie jaar aan een film werken was geen uitzondering en de resultaten mochten er absoluut wezen. Hij verraste de wereld met films als 'Come drink with me', 'A touch of Zen' en 'Dragon gate inn'. Qua personages en verhaal stonden zijn films voor Chinese begrippen op eenzame hoogte. 'The fate of Lee Khan' is hier absoluut geen uitzondering op. Helaas is het wel zo dat de film niet zo heel makkelijk te krijgen is. Hierdoor krijgt de film nog steeds niet de erkenning die hij verdient.

Scènes in een herberg zijn momenten in kung fu films die vaak vol spanning zitten. Vele mensen met verschillende ideeën en plannen samengepakt op één kleine ruimte. King Hu probeert hier om bijna een gehele film te vullen met zo'n situatie. Dit lukt hem goed en de manier waarop de film gepresenteerd wordt doet sterk denken aan een toneelstuk. Veel speelt zich af op een en dezelfde locatie en alles draait om de dialogen. Hierdoor ontstaat een hele intrigerende sfeer. Het spanningsniveau is erg hoog en er is duidelijk te voelen dat de situatie ieder moment kan ontploffen. Ook wordt er op erg sterke wijze gespeeld met de personages. Het is namelijk niet meteen bekend wie nu wie is en wat hun motieven zijn. Iedere actie is dus verdacht. Het tempo van de film ligt niet echt hoog. Het speelt zich dus allemaal een beetje in realistische tijd af. Een gesprek is een gesprek en hierbij worden ook de niet relevante zaken benoemd. Langzaam maar zeker wordt er naar een climax toegewerkt. Hierbij wordt de realiteit niet uit het oog verloren. Hij die met vuur speelt zal namelijk zijn vingers branden. Het is dus ook niet zo dat alle plannen soepel en makkelijk verlopen. Naast het tempo is er dus maar weinig op de film aan te merken en zit hij goed in elkaar.

Ondanks dat alles zich veel op één plek afspeelt is het toch levendig aangekleed. Het is allemaal net even anders dan de gebruikelijk kung fu films. Iedereen heeft heel duidelijk zijn eigen kenmerk. Dit zie je vooral erg terug in de hoofddeksels. Allemaal hebben ze een andere edelsteen of iets anders waardevols aan de voorzijde. Alle acteurs zien er dus ook goed verzorgd uit. Er wordt veel gebruik gemaakt van kleur en op een paar kleine details na komt alles erg authentiek over. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Tien Feng en Shu Feng in heuse antieke kleding te zien zijn.

Om 'The fate of Lee Khan' te kunnen maken wist King Hu een interessant aantal acteurs om zich heen te verzamelen. Stuk voor stuk acteurs die bekend staan om hun sterke karakter en uitstraling. Hij heeft dus ook goed zijn best gedaan tijdens de casting. Li Li Hua speelt super als de eigenaressen van de herberg. Ze komt streng en gepassioneerd over en weet met één blik duidelijk te maken dat je haar niet moet dwars zitten. Hetzelfde geldt voor Tien Feng. Hij mag de rol van Lee Khan vertolken. Ook bij hem straalt de emotie uit zijn ogen. Voor Han Ying is er een veel lichtere rol weggelegd. Hij brengt de humor in het verhaal. Hij doet dit ondanks dat er genoeg drama in zijn rol verwerkt zit. Woo Gam, Angela Mao Ying, Helen Ma en Seung-Goon Yin-Ngai zetten allemaal een van de rebellen/serveersters neer. Allemaal prachtige dames die mannelijke bezoekers het hoofd op hol brengen. Hun spel is erg prettig om naar te kijken. Roy Chiao mag ook niet vergeten worden. Ook hij weet zijn rol als rechterhand van de generaal erg goed over te brengen. Verder zijn er nog vele bekende acteurs in de kleinere rollen terug te zien. Iedereen is overduidelijk goed gecoacht en dit zal vast zijn omdat King Hu er zo rijkelijk de tijd voor genomen heeft.

Voor de actieliefhebbers zal 'The fate of Lee Khan' helaas niet zo veel te bieden hebben. De gevechten zijn kort en direct. Helaas zijn er niet zo veel aanwezig. Naast dat er gebruik gemaakt van grote sprongen is het redelijk realistische. Geen ellenlange uitwisselingen van technieken dus. Er is goed nagedacht over dat je niet zomaar iemand die goed beveiligd is kan beroven of vermoorden. Hierin is de film dus absoluut geslaagd.

Als we het hebben over klassiekers dan moet 'The fate of Lee Khan'zeker genoemd worden. Eigenlijk, moet bijna al het werk van King Hu genoemd worden. Hij was absoluut één van de meest grensverleggende Hongkong filmmakers. Zijn werken staan op eenzame hoogte en het is dus ook de moeite waard om ze te bekijken. Zijn manier van film maken is meer volwassen dan van zijn collega's. Hierdoor is de sfeer heel anders en gaat de diepgang een stuk verder. Actiefilm junkies zullen met 'The fate of Lee Khan' teleurgesteld worden. Zoek je echter een film die goed doordacht is en een sterke karakter- en situatie opbouw heeft dan moet je 'The fate of Lee Khan' absoluut eens proberen.

Copyright kungfufilms.nl (2008)

 

Drager DVD (reg 0)  
Beeld kwaliteit Redelijk (fullscreen)
Geluid kwaliteit Redelijk (mono)
Ondertiteling Chinees en Engels
Taal Mandarin
Uitgever Beauty
Waardering          9/10

Terug naar het overzicht.