home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


The 18 bronzemen (1976)

Shao Lin si shi ba tung ren

Acteurs Tien Peng EXTRA'S 
Carter Wong -
Chiang Nan -
Polly Shang Kwan -
Chang Yi -
Regisseur Joseph Kuo -
Speelduur 95:40 mins -
Prod. maatschappij Hong Hwa -

 

Met de kennis dat tijdens een oorlog alles geoorloofd is stuurt een Ming generaal zijn pas geboren zoon naar Shaolin. Hij doet dit omdat hij weet de hij de komende aanval van de Ching niet zal overleven. De jongen wordt eerst naar zijn oma gebracht. Deze ziet het niet echt zitten om haar kleinzoon zo jong al naar de tempel te brengen. Ze besluit zijn verzorging zelf op zich te nemen en vlucht naar een moeilijk te vinden grot. Hier traint ze de jongen tot en doet ze er alles aan om hem klaar te maken voor de toekomst. Wraak is namelijk wat er genomen moet worden op de veroorzaker van zijn vaders dood. Vijf jaar gaat voorbij als plots de soldaten van de Ching richting de grot marcheren. De paniek slaat de grootmoeder om het hart en de jongen wordt hals over kop toch nog naar Shaolin gebracht. Hier wordt hij opgenomen als speciale leerling. Hij traint met de volwassenen mee en krijgt de naam Kwan Lung (Tien Ping). Hij is een enthousiaste leerling en zijn vorderingen gaan dus ook vlot. Naar mate hij ouder wordt gaan ze voor zijn gevoel alleen niet snel genoeg. Hij weet wat hem te doen staat en dit kan pas als hij Shaolin mag verlaten. Dit gaat niet zomaar. Als je als leerling de tempel wil verlaten moet je namelijk eerst een flink aantal zware tests doorstaan. Daarna moet je vechten met de achttien bronzen mannen. Een bijna onmogelijke taak maar Kwan Lung wil het toch proberen. Hierbij wordt hij bijgestaan door Wan (Carter Wong), een oudere en veel betere leerling dan hij, en zijn beste vriend Ta Chi (Chiang Nan). De tests blijken veel te zwaar en hun training nog niet voltooid. Twee jaar gaan er voorbij voordat ze het weer aandurven. Nog steeds kost het veel moeite om alle uitdagingen die de achttien bronzen mannen voor ze neerleggen te overwinnen. Toch lukt het Kwan Lung en Wan om de tests te overleven. Ta Chi had al in een eerder stadium opgegeven en deze blijft dus ook in de tempel achter. Het tweetal kan nu dus gaan en staan waar ze willen en beginnen samen met het plannen van de wraak waar Kwan Lung al die jaren voor trainde.

Als we het hebben over de klassiekers van het genre dan is '18 Bronzemen' een film die zeker genoemd moet worden. Dit is niet zo zeer om de goede kwaliteit van de film. Hier schort het namelijk wel een klein beetje aan. Het gaat meer om de elementen die gebruikt worden. Alles wat synoniem staat voor kung fu/Shaolin is aanwezig in deze film. Jospeh Kuo was ook met deze film zijn tijd weer ver vooruit.

Eigenlijk behoeft het verhaal geen uitleg. Het is namelijk het bekende 'Zoon moet trainen in Shaolin om de dood van zijn ouders te wreken' verhaal. Niet iets wat gecompliceerd hoeft te zijn. Toch wordt dit wat rommelig en onbegrijpelijk uit de doeken gedaan. Het is niet helemaal duidelijk wie nu wie is, duidelijke uitleg ontbreekt. Het eerste uur vliegt echter wel aan je voorbij door de vermakelijkheid. We krijgen prachtige beelden van Shaolin te zien. Hierbij wordt er getraind, passeren diverse kung fu stijlen de revue en ontbreekt ook de filosofische inslag niet. Wat de film ook helpt is de integriteit waarmee alles neergezet is. De nog jonge student wordt als speels en leergierig afgebeeld. Deze combinatie spreekt aan en komt erg vertederend over. Ook de onderlinge relaties tussen de personages komen goed over. Ze krijgen een prettige menselijkheid mee en komen echt tot leven. Hun strijd om te overleven tijdens de testen krijgt je echt op het puntje van je stoel. Het lijkt er alleen wel op dat alle energie in dit Shaolin deel van de film gestoken is. Daarna was de rek er een beetje uit. Wat volgt is namelijk van een heel ander niveau. De boef van het verhaal komt helemaal niet dreigend over. Het plot wat van het einde een spektakel had moeten maken wordt in de kiem gesmoord en een aantal acties komen compleet onlogisch over. Want waarom zou je als vriend, met geheime motieven, wachten tot de nacht om je slag te slaan. Je hebt immers het voordeel van de verrassing en deze wordt hiermee totaal verspeeld. Kortom, de ideeën waren er wel maar de juiste uitvoering is voor het gemak maar even achterwege gelaten. Vreemd genoeg maakt het allemaal niet uit omdat het begin zo vermakelijk en sfeervol is. Dit zorgt ervoor dat je in zo een prettige roes zit dat het niet zoveel meer uit maakt wat er gebeurt. Niet helemaal de bedoeling maar eigenaardig genoeg wel het geval.

In 'The 18 bronzemen' zijn het niet de gevechten die de actie domineren. Het gaat hier meer om een combinatie van vormen, trainingen, gevechten en de testen om de tempel uit te komen. Tijdens de trainingen komt het massale van de Shaolin goed naar voren. Velen maken tegelijk dezelfde bewegingen en dit zorgt altijd weer voor een mooi plaatje. De testen zijn eigenlijk het grote spektakel van de film. Er moeten vallen, pijlen, kogels en van alles en nog wat worden ontweken om naar de uitgang te komen. Als dat nog niet genoeg is moet er gevochten worden met mannen in bronzen pakken en een aantal stokslagen worden weerstaan. Als laatste moet een grote brandende pot verplaatst worden om door de poort naar buiten te kunnen. De ultieme test aangezien deze gloeiend heet is en je hem alleen omklemt met je volledige armen kan op tillen. Hiermee brandmerk je jezelf meteen met de draken van Shaolin. Qua gevechten valt de film een beetje tegen. De choreografie is wel goed maar niet zo goed dat het je op het puntje van je stoel krijgt.

Vreemd genoeg wordt Carter Wong vaak neergezet als de hoofdrolspeler. Echter is dit niet het geval en draait het om Tien Peng. De combinatie van dit tweetal is goed en als je ze samen voegt krijg je de ultieme kung fu acteur. Carter Wong heeft namelijk de juiste kung fu vaardigheden en het lichaam en Tien Peng het charisma en het acteertalent. Niet dat Carter Wong geen charisma heeft maar Tien Peng weet je gewoon op meerdere vlakken te raken. Het is alleen wel zo dat Carter Wong hier ook niet echt de kans krijgt om zich van zijn beste kant te laten zien. Hij is in de meeste scènes eigenlijk alleen maar aanwezig en soms mag hij wat zeggen. Polly Shang Kwan komt pas tegen het einde het verhaal in. Zoals altijd laat zij een sterke indruk achter. Veel kung fu laat ze niet zijn maar ze wint het door haar brutaliteit.

Een goed begin is het halve werk is een uitdrukking die perfect past bij 'The 18 Bronzemen'. De film gaat goed van start qua sfeer en beelden. Het verhaal is wat rommelig. Sorry, laten we eerlijk zijn, er is geen touw aan vast te knopen. Zelfs een tweede keer kijken levert dezelfde problemen op. Toch mag dit de pret niet drukken en houdt de sfeer en de actie je goed bezig. Alles wat ook maar synoniem is aan kung fu passeert de revue en dit maakt het een heerlijke film. Het is dus ook echt een aanrader voor iedere kung fu film liefhebber.

Copyright kungfufilms.nl (2009)

Extra's

Extra's zijn er op deze DVD niet te vinden. Wel is de hoes bijzonder mooi vorm gegeven. Helaas valt het wel wat tegen als je ontdekt dat de film in VCD kwaliteit op DVD staat. Jammer en iets wat eigenlijk niet zou mogen gebeuren.

 

Drager DVD  
Beeld kwaliteit Redelijk (VCD kwaliteit)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Mandarin
Uitgever Mei Ah
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.