home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Dragonhead (2003)

Doragon heddo

Acteurs Satoshi Tsumabuki EXTRA'S 
Sayaka -
Takayuki Yamada -
Naohito Fujiki -
Yoshimasa Kondo -
Regisseur Jji Iida -
Speelduur 122:13 mins -
Prod. maatschappij Toei -

 

Pijnlijk en verward wordt Teru Aoki (Satoshi Tsumabuki) op de grond wakker. Zo even was hij nog met zijn hele school in een trein op weg naar huis. Maar nu is de trein veranderd in een wrak en al zijn schoolgenoten zijn dood. Compleet verdwaasd strompelt hij de trein uit. Zijn benen kunnen hem nog maar amper dragen en hij valt dus ook steeds op de grond. Eerst gaat hij op zoek naar de uitgang en later probeert hij overlevenden te vinden. Het eerste lukt niet want de tunnel waarin de trein reed is compleet verwoest. Alle uitgangen lijken geblokkeerd en de temperatuur is ondragelijk. Met het vinden van overlevenden heeft hij meer succes. Eerst stuit hij op de compleet doorgeslagen Nobuo Takahashi (Takayuki Yamada). Deze heeft het maar over een roodlicht en lijkt kwaad op iedereen. Als hij zich ook tegen Teru Aoki keert probeert hij te vluchten. Verstopt onder de trein treft hij Ako Seto (Sayaka) aan. Dit meisje is doodsbang en vraagt zich af wat er aan de hand is. Teru Aoki verzekert haar dat het verstandig is om rustig op hulp te wachten. Als niet veel later Nobuo Takahashi het tweetal gevonden heeft blijft deze maar roepen dat er geen hulp zal komen. Iedereen is dood en er zit niets anders op dan de duisternis te omarmen. Na een gevecht weten Teru Aoki en Ako Seto van hem te vluchten. Uit pure wanhoop kruipen ze een buis in. Na lang rond gekropen te hebben komen ze uiteindelijk bij de uitgang. Alleen wat ze hier aan treffen is bijna net zo erg als wat er beneden gaande is. De wereld is bedekt met as en er lijkt niets of niemand meer te leven. Wanhopig beginnen ze aan hun reis naar Tokyo. De stad waar ze beiden vandaan komen. Ze hopen dat hier alles nog gewoon is en dat het voorval wat ze overkomen is maar plaatselijk was. Maar of dit ook het geval is zal al snel blijken.

Zoals vele is ook deze Japanse film gebaseerd op een Manga. Het is dus ook niet vreemd dat de film redelijk naar het bizarre neigt. De wereld is net vergaan en iedereen probeert te overleven. Maar wat zou jou keuze zijn als je deze moest maken tussen leven en dood.

De opzet van de film is vrij simpel. De wereld is vergaan en twee jonge studenten proberen naar huis te komen. Onderweg maken ze allerlei bizarre situaties mee en moeten ze continue knokken voor hun leven. Een basis die voor een erg spannende en boeiende film moet kunnen zorgen. De eerste vijfenveertig minuten zijn traag maar wel erg sterk. Met maar drie acteurs (en een boel lijken) wordt een behoorlijke paniekerige situatie geschetst. Het samenspel tussen het drietal is erg sterk en de vraag over wat er nu gaande is houdt de kijker erg bezig. Het feit dat hoofdrolspeler Satoshi Tsumabuki continue over van alles struikelt is hier nog best te verhapstukken. Dat hij ook nog eens niet reageert als iedere andere held in een film is ook geen probleem. Een prima invalshoek en een originele draai aan een film als deze. Het is alleen allemaal wel erg langdradig en er wordt vaak in herhaling gevallen. Maar de vraag, wat is er nu  gebeurd is blijft de kijker bezig houden. Echt helemaal duidelijk wordt dit niet. Het blijft allemaal een beetje in het vage. Waarschijnlijk is het de bedoeling dat dit de kijker bezig moest blijven houden. Dit lukt helaas niet helemaal. De film blijft in herhaling vallen en de hoofdpersoon blijft gewoon vallen. Steeds weer struikelt hij om mopperend overeind te kruipen. Op meerdere manieren komt het onderwerp van het uitschakelen van emoties aan bod. Dit schijnt de beste uitvlucht te zijn in een situatie als deze. Maar hier zit natuurlijk een boodschap in verborgen. Gelukkig komen nog wel allerlei bizarre personages voorbij. Stuk voor stuk interessant genoeg om te boeien. Vreemd genoeg zijn ze allemaal weer net zo snel weg als ze kwamen. Hun achtergrond wordt ook maar half toegelicht. Hierdoor blijven het alleen maar gezichten en meer niet. De reden van hun vreemde gedrag wordt gegooid op een verandering in de atmosfeer. Maar helaas wordt er vergeten om dit ook goed uit te leggen. Dit alles heeft als gevolg dat 'Dragonhead' na iets minder dan een uur heel erg saai wordt. Wat er ook gebeurt het gevoel van de eerste veertig minuten komt niet meer terug. Jammer want het begon allemaal erg sterk.

Wat wel de hele film zijn kracht blijft behouden zijn de ongelofelijke sets waar opgenomen is. Als eerste de half ingestorte tunnel met de verongelukte trein. Deze lijkt enorm groot en is bezaaid met brokstukken. In de trein zelf liggen overal lijken en delen zijn zelfs compleet opgevouwen. Een chaos van jewelste. Buiten is de wereld bezaaid met witte as en helemaal verwoest. Er staat geen huis meer en overal liggen verkoolde menselijke resten. Hier rijst vooral de vraag hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om deze witte wereld te creren. Het lijkt allemaal erg groots en oneindig. Natuurlijk is er een computer aan te pas gekomen. Sommige delen zijn ook studio werk. Maar het meeste lijkt toch buiten opgenomen te zijn.

Vooral in het begin doen er niet veel acteurs mee. Het gebeurt allemaal tussen Satoshi Tsumabuki, Sayaka en Takayuki Yamada. Bijzonder sterk spel allemaal. Er heerst een duidelijke paniek en vooral de manier waarop Takayuki Yamada doordraait is goed gedaan. Dit niveau van acteren houdt eigenlijk de gehele film wel aan. Alleen regisseur Jji Iida draait dit vakkundig de nek om met zijn langdradigheid. Zonde want het drama zou beter tot zijn recht gekomen zijn als de film ongeveer twintig minuten korter geweest was. De rest van de aanwezige acteurs levert een vergelijkbare prestatie. Alleen doordat ze niet zo lang in beeld zijn laten ze niet echt een blijvende indruk achter.

Het grote probleem van 'Dragonhead' zit hem dus duidelijk in de balans. Het een duurt te lang en krijgt dus te veel aandacht terwijl andere zaken slechts aangestipt worden. Hierdoor wordt er verwarring en verveling gezaaid. Met wat meer achtergrond informatie en misschien een actie scne was het al een hele andere film geweest. Mocht je dus ooit last krijgen van slapeloosheid dan is het zeker dat deze film daar acuut een eind aan zal maken. Saaier als dit wordt het namelijk niet.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

Extra's

Deze DFW release valt onder de budget releases. De prijs is laag en de DVD is daar ook absoluut naar. De kwaliteit is goed maar extra's ontbreken totaal. We krijgen dus ook een statisch menu met drie keuzes. Start de film, Scne selectie en ondertiteling aan of uit. De hoes ziet er verder prima verzorgd uit. De keuze om deze film zo uit te brengen zal zuiver een financile reden geweest zijn. Het afzet gebeid voor dit soort films in Nederland is niet echt groot. Door de prijs laag te houden zullen de hoeveel verkochten DVD's stijgen en zo ook de omzet ook. Hierdoor blijft het toch nog lucratief om dit soort films uit te brengen. En wees eerlijk het is toch beter dat ze zo uitgebracht worden dan totaal niet.

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Goed (Dolby surround 5.1)
Ondertiteling Nederlands
Taal Japans
Uitgever Dutch film works
Waardering          4/10

Terug naar het overzicht.