home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Dororo (2007)
Acteurs Satoshi Tsumabuki EXTRA'S 
Kou Shibasaki -
Kumiko Aso -
Eita -
Hitori Gekidan -
Regisseur Akihiko Shiota -
Speelduur 138:21 mins -
Prod. maatschappij Toho -

 

Als generaal in het leger valt het soms niet mee. Als je wint is alles koek en ei maar als je aan de verliezende hand bent is het leven een stuk minder mooi. Voor Daigo Kagemitsu (Nakai Kiichi) zit het even allemaal tegen. Eerst verliest hij zijn vader en broer en nu moet hij toekijken hoe zijn hele leger in de pan gehakt wordt. Zwaar gewond weet hij te vluchten. Hij bereikt een afgelegen tempel waar hij onderdak vraagt. Hier ontdekt hij een demonen hal. In deze hal bevinden zich achtenveertig beelden. Elk beeld stelt een demon voor. Daigo Kagemitsu voert hier zijn gehele klaagzang op. Al snel blijkt dat deze niet aan dovenmansoren gericht is. Door middel van een sprekende rat krijgt hij antwoord. Het offer wat hij moet brengen voor totale wereld heerschappij aanvaart hij zonder enig berouw. Momenteel is zijn vrouw zwanger van zijn eerste kind. Door middel van dit kind kunnen de demonen terug keren naar de aarde. Het kind zal echter wel geboren worden. Dit alleen niet zonder dat elke demon een van zijn ledematen of een vitaal organen van hem heeft afgenomen. Als de jongen niet veel later ter wereld komt zit er voor Daigo Kagemitsu niets anders op dan het te doden. Zijn vrouw houdt dit echter om emotionele redenen tegen. Het is al erg genoeg dat hij zo geboren is en om hem dan ook nog zo ondankbaar het leven te ontnemen gaat haar wat ver. Ze besluit hem in een mandje in de rivier te zetten en het lot verder over hem te laten beslissen. Een eenzame Sjamaan vindt hem en neemt hem mee naar huis. Het geluk wil dat deze man duistere kunsten beoefent waarmee hij afgehakte ledenmaten terug kan plaatsen. Zonder aarzeling gaat hij aan de slag. Het is een klus die voor hem geheel nieuw is maar met een beetje geluk moet het lukken. Een aantal jaren gaan voorbij voordat de jongen geheel levensvatbaar is. Maar dan staat er ook een blakende jongeman die vol leven zit. De sjamaan heeft echt aan alles gedacht want zijn beide onderarmen zijn te verwijderen. Als dit gebeurt komen er twee dodelijke zwaarden te voorschijn. Op deze manier zal de jongen zich ten alle tijden kunnen verdedigen. Dit is nodig ook want twintig jaar later trekt hij er op uit. Hij gaat op zoek naar de achtenveertig demonen om zijn ledenmaten terug te eisen. Een reis vol gevaren en als klap op de vuurpijl ook nog eens een die zijn verleden aan het licht zal brengen.

'Dororo' is gebaseerd op een manga uit de jaren zestig. Een duister verhaal over een wereld waarin de demonen samen met de mensen leven. Macht en rijkdom spelen een belangrijke rol en een pact met de duivel is snel gemaakt. Gelukkig kent Japan meer dan een duivel en dus ziet het er voor diegene die hier de dupe van is niet echt rooskleurig uit. Maar zoals altijd zal het goede zegevieren en als dit het niet direct doet moeten we de natuur misschien een handje helpen.

Voor de meeste Nederlanders zal het verhaal van 'Dororo' onbekend terrein zijn. Hierdoor is de film de eerste ontmoeting die we met het verhaal kunnen hebben. Een teleurstelling kan het hierdoor dus niet worden. Een bizarre trip daarentegen wel. 'Dororo' mengt namelijk zonder enige aarzeling allerlei genres met elkaar. Natuurlijk is het een samurai film maar het monster genre en komedie wordt ook niet geschuwd. Eigenlijk is het een soort Japanse tegenhanger van het westerse Frankenstein. Alleen in dit geval leeft het mens al. Echter is dit wel zonder organen en ledenmaten. Dit deel wordt uit de doeken gedaan en daarna gaan we snel verder met het volgende onderdeel. Vervolgens start er een verhaal wat erg veel tijd in beslag lijkt te nemen. Het tempo waarin weg gaan lijkt dus ook niet geheel te kloppen. Na een uur zijn we pas twee demonen verder. Als we er dus nog zesenveertig op deze manier moeten doen wordt het een lange zit. Dit is echter niet het geval en vervolgens wordt het tempo wat opgevoerd. Vreemde keuze en aan het gevoel dat dit makkelijk een trilogie a la 'Lord of the ring' had kunnen zijn is niet te ontkomen. Dat er wel degelijk een vervolg gaat komen wordt aan het einde meer dan duidelijk. Helaas geldt dit niet voor het feit dat de film haast heeft om het verhaal af te sluiten waar het nu eindigt. Hierdoor is alles onder te verdelen in drie hoofdstukken. Het was spannender geweest om deze ontknoping te bewaren voor het tweede deel. Dit neemt echter niet weg dat 'Dororo' meer dan twee uur top vermaak is.

Alles is lekker duidelijk en overzichtelijk. Omdat het hoofdpersonage (hij krijgt later pas een naam) geen emotie kent is hij weinig kleurrijk. Met deze reden is er gekozen voor iemand die hem vergezelt op zijn avonturen. De reden waarom wordt geheim gehouden. Althans ze zegt dat ze zijn zwaard wil maar de reden waarvoor blijft onduidelijk. Deze rol wordt gespeeld door Kou Shibasaki. Een lekkere pittige tante die met haar vreemde gedrag voor behoorlijk wat grappige momenten zorgt. Samen hebben ze ook aardig wat serieuze discussies. Gesprekken met hele aparte dialogen en overpeinzingen. Dit soort momenten worden continue afgewisseld door humor en actie maar gaan soms iets te lang door. Vooral bij het dramatische deel kan dit een klein beetje doodslaan.

Maar laten we vooral niet te negatief doen over 'Dororo'. De film is namelijk een instant cult klassieker. Terwijl het er namelijk niet op lijkt dat er geen budget was zijn er hele aparte keuzes gemaakt. Want wat in het begin een normale Samurai film lijkt slaat opeens om als we met een half menselijk reuze spin/krab te maken krijgen. Vandaag de dag is met de computer bijna alles mogelijk. Je kan de meest bizarre monsters zonder enige moeite over het scherm laten hollen. Toch vonden ze het nodig om met rubberen camera trucs te werken. Dit geeft alles een heel erg hoog 'Power ranger' gehalte. In het begin mateloos irritant maar als je je er bij neerlegt, wordt het opeens enorm vermakelijk. Helemaal omdat ze versterkt worden door computer effecten. Hierdoor is er veel meer mogelijk dan in het verleden en dit is heel duidelijk te merken in de entertainment waarde.

Een ander sterk punt is de choreografie. Normaal gesproken zijn Japanse films voorzien van het betere en korte hak en snijwerk. Maar doordat Ting Siu Tung de choreograaf was is dit compleet anders. De series worden wat langer en touwtjes worden ook niet geschuwd. Een aantal bewegingen komen zelf in aanmerking voor de nominatie van de beste van 2007. Door de combinatie van zijn choreografie en de rubber monsters komt er een vergelijkbare sfeer als in 'A Chinese ghost story' naar boven. De film heeft als geheel dus een geweldige jaren negentig sfeer.

Iets wat onmiddellijk opvalt is de muziek keuze in de film. Tijdens een van de gevechten lijkt het er namelijk opeens op dat we 'Bamboleo' van the Gypsy king te horen krijgen. Als kijker rommel je eens met je oren, schudt met je hoofd om al snel te ontdekken dat het klopt. Naast Japanse muziek wordt er namelijk meerdere malen gebruik gemaakt van een instrumentale versie van dit nummer. Een briljante vondst want de combinatie van de rubber monsters, gevechten en dit nummer zijn zo een maffe combinatie dat je meteen vooraan op je stoel zit.

Eigenlijk kan je over 'Dororo' blijven schrijven. De film is een geweldige visuele trip die het lef heeft om zijn eigen weg te kiezen. Er wordt misschien geen nieuwe weg in geslagen. Oude succes formules worden hergebruikt en gecombineerd met nieuwe. Het resultaat wat hierdoor ontstaat voelt vertrouwd en toch nieuw. Het enige wat ik er nog over wil zeggen is dat je deze film absoluut gezien moet hebben.

Copyright kungfufilms.nl (2007)

 

Drager DVD (reg 3)

 

Beeld kwaliteit Zeer goed (Anamorphic widescreen)
Geluid kwaliteit Zeer goed (Dolby digital, DTS)
Ondertiteling Engels of Chinees
Taal Japans of Cantonese
Uitgever CN entertainment LTD
Waardering          8,5/10

Terug naar het overzicht.