home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..
Danny Lee

Lee Sau Yin, Li Xiu Xian, Li Hsiu Hsien

Geboorte datum: 1953

De meeste Hongkong film fans zullen Danny Lee wel kennen van zijn geweldige rol tegenover Chow Yun Fat in 'The killer'. Maar Danny Lee is meer dan alleen deze rol. Hij is al meer als dertig jaar actief en werkt zowel voor als achter de schermen.

Geboren in Sjanghai, maar op twee-jarige leeftijd verhuist naar Hongkong. Als kind droomde hij er van om politieagent te worden maar op de een of andere manier is dat er nooit van gekomen. Het beste alternatief lijkt dan acteur worden en zo vaak mogelijk een politie agent spelen. Dit moet de gedachte van Danny Lee geweest zijn toen hij in 1970 begon aan zijn opleiding bij de Shaw brothers begon. Een betere keuze want een acteur verdiend natuurlijk meer en krijgt meer respect. In 1973 debuteerde hij in de film 'River of Fury' niet als politieagent, maar wel een stap in de goede richting. Meestal speelde hij bijrollen, maar als hij een hoofdrol voor zijn rekening nam kon je er van uit gaan dat het iets aparts was. In 1975 speelde hij in 'The super inframan' een soort voorloper van de 'Power rangers' en een film die een enorme cult aanhang heeft. Meer extreme classiekers zetten hij op zijn naam met films als 'The oily maniac' en, Hongkong's antwoord op King kong, 'The mighty Peking man'. Stuk voor stuk geweldige films waarin Danny Lee bewijst dat hij een goed acteur is en zich in iedere rol kan schikken, maar hoe extremer hoe beter. Niet alleen als acteur maar ook achter de schermen wist Danny Lee zijn steentje bij te dragen. Hij werkte als producer, schrijver en regisseur. De meest bekende film die hij regisseerde en een rol in speelde is 'Dr Lamb'. Hoe dan ook zijn films zijn altijd iets aparts en het liefste keihard en gewelddadig en dat is iets wat je niet direct aan zijn uiterlijk kan af zien.

Geselecteerde films:

Water Margin, The (1972) 

Blood Brothers, The (1973) 

Iron Bodyguard, The (1973) 

All Men are Brothers (1973) 

Tea House, The (1974) 

The savage five (1974)

Super Inframan (1975)

Imposter, The (1975) 

Killer Clans (1976)

Oily maniac (1976)

Brave archer (1977)

Mighty Peking Man, The (1977) 

Brave archer 2 (1978)

Eight escorts (1980)

Shanghai 13 (1984) 

City on Fire (1987) 

Tragic Hero (1987) 

Rich and Famous (1987) 

Killer, The (1989)

Just Heroes (1989) 

Tiger on the Beat II (1990)

The untold story (1993)

Fatal move (2008)

Oily maniac

The Killer

All men are brothers

Sword staind with royal blood (1993)

Mighty Peking man

 

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief