home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


A Chinese ghost story (1987)

  Sin Lui Ya Wan, Qian Nu You Hun

Acteurs Leslie Cheung EXTRA'S 
Joey Wong -
Wu Ma - n.v.t.
Wong Jing -
Lau Siu Ming -
Regisseur Ching Siu Tung -
Speelduur 92 min -
Prod. maatschappij -

 

De jonge en onervaren belastingbeambte Ling Choi San (Leslie Cheung) wordt er voor het eerst opuitgestuurd om geld op te halen in de grote stad. Door een enorme regenbui worden al zijn boeken nat. Hierdoor is hij niet meer in staat om aan de mensen te overleggen wat ze moeten betalen. Door zijn naïeve houding wordt er al snel misbruik van hem gemaakt en betaalt niemand hem ook maar een cent. Radeloos vraagt hij aan een wild vreemde waar hij het beste kan overnachten. Aangezien iedereen een hekel heeft aan belasting betalen wordt hij naar een verlaten tempel in het bos gestuurd. Het verhaal doet de ronde dat het in deze tempel spookt en dat niemand hier levend de nacht door komt. Niet bekend met de gruwelijkheden begint Ling Choi San zijn wandeling naar de tempel en komt pas aan als de schemer al gevallen is. Zijn eerste confrontatie is niet met de demonen uit het bos, maar met de Taoïstische priester Yin Chek Ha (Wu Ma). Omdat Yin Chek Ha weet welke gruwelijkheden er plaats vinden in het bos probeert hij Ling Choi San bang te maken zodat hij weg gaat. Te dom om deze boodschap te begrijpen blijft Ling Choi San toch in de tempel. Een paar uur later heeft hij zijn eerste ontmoeting met Lip Siu Sing (Joey Wong). Een vrouwelijk geest die gevangen gehouden wordt door een kwade boomgeest en mannen moet lokken zodat haar meesteres deze kan doden. De naïviteit van Ling Choi San is wederom zijn redding. Hij raakt bezeten door de schoonheid van Lip Siu Sing en krijgt pas na lange tijd door dat hij met een geest te maken heeft. Maar zelfs dit kan zijn blinde verliefdheid niet stoppen. Hij smeekt Yin Chek Ha om hem te helpen als hij er achter komt dat Lip Siu Sing uitgehuwelijkt is aan een groot kwaad en hierdoor voor eeuwig in de hel zal moeten blijven.

Wereldwijd beschouwd als een absolute klassieker. Ook al is het verhaal kinderlijk simpel, de manier waarop het gebracht wordt is adembenemend. Door middel van veel rook, wapperende stof en apart camerawerk wordt je mee genomen naar een sprookjeswereld vol met abstracte figuren. Vrouwelijk geesten, die rond vliegen in witte gewaden en mannen de dood in lokken. En tegelijkertijd toch hun menselijke kant behouden. De variëteit is absoluut de kracht van deze film want romantiek, mooie gevechten, humor en een tikkeltje horror worden goed met elkaar vermengd. Voeg hier nog een betoverende soundtrack aan toe en je hebt kans dat je regelmatig met open mond zit te kijken. De special effects zijn voor de begrippen van deze tijd behoorlijk knullig, maar hier is makkelijk doorheen te kijken. Dit komt hoofdzakelijk doordat regisseur Ching Siu Tung het filmen op zo’n voortreffelijke wijze beheerst en het maximale uit de sets weet te halen. Dit door middel van de juiste belichting wat rook en wapperende doeken. Joey Wong speelt hier de beste rol uit haar carrière en is even betoverend als mysterieus. De rol van Ling Choi San is Leslie Cheung op het lijf geschreven en vol overtuiging zet hij een naïeve jongeman neer die voor het eerst verliefd wordt. Zijn karakter zorgt ook voor de meeste humor in de film. Deze humor is het beste te omschrijven als slapstick. Het tempo ligt alleen een stuk lager en de grappen zijn iets subtieler. Hierdoor worden er regelmatig situaties gecreëerd die een glimlach op je mond toveren. Maar de beste rol wordt absoluut neergezet door Wu Ma. Zijn vertolking van de Taoïstische priester is absoluut ongeëvenaard. De scène  waarin hij traint met het zwaard en zingend een wijze les over de Tao geeft is absoluut een klasse apart. ‘A Chinese ghost story’ is een geweldig visueel spektakel,  dat maar liefst twee goede vervolgen en een tekenfilm versie heeft. Ook zijn er diverse films gemaakt die probeerden te profiteren van het succes van het origineel. Maar nooit werd de klasse van de originele serie geëvenaard. De magie zit hem nu juist in de combinatie van de acteurs en de regisseur.

Copyright kungfufilms.nl (2003)

 

Drager video
Beeld kwaliteit Goed (Widescreen)
Geluid kwaliteit Goed (Mono)
Ondertiteling Engels
Taal Cantonees
Uitgever Made in Hongkong
Waardering          9,5/10

Terug naar het overzicht.

 

Nieuwsbrief