home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..


Blood brothers (2007)

Tian tang kou, Gate to Heaven

Acteurs Daniel Wu EXTRA'S 
Tony Yang Yu-Ning - Interview met John Woo
Chang Chen - Interview met regisseur en acteurs
Liu Ye - Behind the scene footage
Hsu Chi - Promotional trialers
Regisseur Alexi Tan - Making-of
Speelduur 94:48 mins - MV
Prod. maatschappij CMC Entertainment -

 

Ah Feng (Daniel Wu) en Xiao Hu (Tony Yang Yu-Ning) zijn twee goede vrienden die samen opgroeien in een klein dorp. Geld hebben ze niet en hun leven is saai en uitzichtloos. Stiekem dromen ze van het leven in de grote stad en het verdienen van veel geld. Da Gang (Liu Ye), de oudere broer van Xiao Hu stookt deze dromen maar al te graag op. Hij is een stuk stoerder dan de twee vrienden. Als er problemen zijn staat hij vooraan en het lukt hem altijd om de oplossing te vinden. Uiteindelijk weet hij de twee jongens dus ook over te halen met hem naar Sjanghai te gaan. Hier verdient het tweetal hun geld met het vervoeren van mensen. Niet precies wat ze in gedachten hadden. Da Gang heeft het natuurlijk beter voor elkaar en werkt als ober in een nachtclub. Ah Feng en Xiao Hu dringen dus ook regelmatig bij hem aan ook werk in de nachtclub te regelen. Uiteindelijk lukt dit en vol enthousiasme beginnen ze met werken. Al snel hebben ze door dat de eigenaar Hong (Honglei Sun) de nachtclub gebruikt voor zijn illegale praktijken. Dit wordt nog eens extra versterkt als Ah Feng een hevig bloedende man in de steeg achter de nachtclub aantreft. Dit blijkt de rechterhand van Hong te zijn die net een poging gedaan heeft om zijn baas te vermoorden. Gelukkig voor hem heeft Hong zijn gezicht niet kunnen zien. Ah Feng neemt hem mee naar huis en helpt hem weer op de been. Hier komt nog eens bij dat Ah Feng als een blok valt voor Lulu (Hsu Chi), de vriendin van Hong. Ingewikkelde situaties allemaal, maar door Da Gang raken ze toch steeds meer betrokken bij de praktijken van Hong. Het gaat zelfs zo ver dat hij ze in dienst neemt om een aantal vuile klussen voor hem op te lossen. Xiao Hu is verblind door zijn ambities en voert de opdrachten zonder nadenken uit. Ah Feng en Xiao Hu hebben hier op hun eigen wijze gewetens problemen mee. Hierdoor ontstaat er wrijving tussen het drietal. Wrijving die zo ver gaat dat het uiteindelijk op bloederige wijze escaleert.

Met John Woo als produceren en 'Blood brothers' als titel trekt deze film van Alexi Tan meteen de aandacht. Het doet iedere Hongkong filmliefhebber meteen denken aan de glorieperiode van de jaren zeventig en de jaren negentig. Het verhaal heeft ook nog eens de basis in de gelijknamige film Shaw film uit 1973. De setting is alleen gewijzigd naar het Sjanghai van 1930. Verder is het verhaal redelijk gelijk gebleven.

Vanaf de eerste beelden is het meteen duidelijk dat dit een behoorlijk grote productie is. Alles ziet er geweldig uit en is tot in de puntjes verzorgd. De kleding, de sets, de figuranten echt alles klopt. Kosten nog moeite zijn dus gespaard om dit regie debuut van Alexi Tan tot een succes te maken. Voor hem moet dit een heerlijk gevoel geweest zijn om zo te mogen beginnen. John Woo, die verantwoordelijk was voor de productie, moet dus ook behoorlijk vertrouwen hebben gehad in zijn kunnen.

Visueel is hij hier zeker in geslaagd en het Sjanghai van 1930 komt dus ook echt tot leven. Alles is bijzonder sfeervol maar er is een element waar het een klein beetje aan schort. Het verhaal kan het probleem niet geweest zijn. Hiervan was er namelijk een prachtige blauwdruk beschikbaar. Toch gaat het mis. De opbouw is namelijk niet zoals het zijn moet en veel belangrijke zaken worden vergeten. Een film als deze moet namelijk zijn kracht halen uit de personages en hun onderlinge band. Hier word veel te weinig aandacht aan besteed. Het lef om rustig de tijd te nemen om dit op te bouwen ontbreekt. Hierdoor krijg je geen band met hetgeen er allemaal op het scherm gebeurt. Het eerste uur is eigenlijk meer een opsomming en er wordt dus veel te hard van stapel gelopen. De film is een herhaling van een bekend recept en het wordt monotoon voorgedragen. Het mag dus ook overduidelijk zijn dat Alexi Tan niet heel erg goed gekeken heeft naar de films van de man die zoveel vertrouwen in hem heeft.

Het duurt tot de laatste twintig minuten voordat het een beetje boeiend begint te worden. Hier komen de emoties wel goed over. Misschien komt dit om dat wat er hier gebeurt allemaal een stuk heftiger, rauwer en primitiever is. Waarschijnlijk was dit voor Alexi Tan wat makkelijker over te brengen. Tevens start hier het actiegedeelte van de film. Met behulp van niemand minder dan Kwok Choy gaan we richting de climax. Hier is de stijl van John Woo wel weer duidelijk terug te zien. Veel wapengeweld, rook, vuur en slow motion. De choreografie doet echt denken aan het bekende kogelballet uit de jaren negentig. Hierbij is alleen de realiteit wel iets meer in het oog gehouden. Helaas houdt het niet zo heel lang aan maar voor de tijd dat het duurt is het absoluut genieten.

Dat de film niet helemaal lekker loopt is niet te wijten aan de ervaring van de acteurs. Daniel Wu zet zijn rol erg charismatisch neer. Vooral de chemie die hij heeft met Hsu Chi maakt de film van tijd tot tijd dragelijk. Natuurlijk is Hsu Chi zoals altijd prettig om naar te kijken en haar verschijning blijft boeien. Honglei Sun valt te beschouwen als de ster van de film. Hij speelt de rol van de gangsterbaas en hij doet dit met bijzonder veel uitstraling. Hij is precies een gangster zoals ze horen te zijn, erg doortastend en gemeen wanneer nodig. Ook Liu Ye weet weer te verrassen met zijn performance. Hij speelt hier totaal iets anders dan we van hem gewend zijn. Geen introverte zonderling maar een stoere gangster die alles zegt en doet wat hij denkt. Qua acteurs dus genoeg goeds in huis maar als de regisseur er niet genoeg mee doet komen al deze emoties helaas niet aan.

Ondanks de grootse aankondiging en steun van John Woo valt 'Blood brothers' een beetje tegen. Het is een herhaling van het bekende 'Jongens proberen het te maken in de grote stad' verhaal. Dit zou op zich niet erg zijn als de emoties en onderlinge band van de personages goed was geweest. Hier gaan we veel te snel doorheen en wat overblijft is een leeg aanvoelend omhulsel. Visueel en op acteer gebied gooit de film wel hoge ogen. Helaas redt dit de film niet en blijf je als kijker met een onverzadigd gevoel achter. Jammer want het had best een sterke film kunnen zijn.

Copyright kungfufilms.nl (2010)

Extra's

Als je er de tijd voor neemt kan je een ware expert worden op het gebied van het tot stand komen van de film 'Bloodbrothers'. De dvd met extra's is namelijk bijzonder compleet en Engels ondetiteld. Er is bijna een uur aan interview materiaal op te vinden en iedereen van de cast komt bijna aan het woord. Ook John Woo mag uitgebreid zijn zegje doen aangezien hij de producer van de film was. In de tien minuten behind the scènes footage komt alles aanbod van het bouwen van de sets tot het mee kijken bij de opname van de film. Het bekijken van de meer dan twintig minuten durende making of is overbodig als je de de interviews en behind the scene footage gezien hebt. De montage is hier natuurlijk wel een stuk vlotter maar de informatie minder. Verder zijn er trailers en een muzike video te vinden.

 

Drager DVD (reg 3)

 

Beeld kwaliteit Zeer goed (2.35:1)
Geluid kwaliteit Zeer goed (DTS of Dolby digital EX)
Ondertiteling Chinees of Engels
Taal Mandarin of Cantonese
Uitgever Deltamac
Waardering          6/10

Terug naar het overzicht.