home           nieuws          filmrecensies          acteurs           artikelen         forum           links         contact
Of je nu op zoek bent naar old skool, jaren tachtig, moderne Hongkong films of enige ander vorm van Aziatische cinema of cult www.hkflix.com is de site waar je moet zijn. Met deze reden is www.kungfufilms.nl ook trots om hun als partner te hebben.

  ..






Arhats in fury (1985)

Ba bai luo han

Acteurs Liu Zheng Ling EXTRA'S 
Gao Hong Ping - Original trailer
Hoh Fook-Sang -
Lee Tak-Shing -
Wong Chi-Wa -
Regisseur Wong Sing-Lui -
Speelduur 90:50 mins -
Prod. maatschappij Hua wen Film co. -

 

Ergens in China bevind zich de Baoguo tempel. Dit is een plek waar het Boedisme streng bedreven wordt en waar al eeuwen dezelfde regels gelden. De striktheid is voor de monniken niet altijd even makkelijk. Want bega je een misstap dan wordt deze onmiddellijk bestraft. Zonder pardon kan je voor een lange periode verbannen of anders gestraft worden. Ook de jonge monnik Zhixing (Liu Zheng Ling) gebeurt dit. Hij wordt gestraft omdat hij zonder toestemming kung fu leerde. Samen met zijn leraar wordt hij voor langere tijd de wildernis in gestuurd. Als hij onderweg terug is stuit hij op een groep soldaten. Deze zijn bezig met het plunderen en uitmoorden van een weerloos dorp. Als ze zich tegen een kind keren kan Zhixing het niet meer aanzien. Hij grijpt in en weet de aanvallers te verdrijven. Alleen deze actie was tegen de regels van de tempel. En dus spreekt hij met zijn leraar af het er niet meer over te hebben. Maar de soldaten laten het hier niet bij zitten. Samen met hun generaal wenden ze zich tot de tempel. De monniken worden onderdruk gezet om hun tempel op te geven. Dit valt natuurlijk niet in goede aard maar verzetten doen ze zich niet. Vechten is tegen de regels en de abt houdt zich hier strak aan. Zelfs als er leden van hun tempel vermoord worden reageert hij niet. Gelukkig worden de soldaten weg geroepen omdat er een groep verzetsstrijders nadert. Dit geeft de monniken wat ruimte om hun keuze goed te over denken. Alleen erg veel doen ze er niet mee. Het enige wat ze besluiten is dat Zhixing de schuldige van dit alles is. Hij krijgt een van de zwaarste straffen opgelegd. Zelfs als zijn leraar voor hem in de bres springt wordt de straf niet ingetrokken. Voor Zhixing zit er niets anders op dan te vluchten. Alleen makkelijk zal het niet worden want nu staat hij tussen zijn eigen mensen en de soldaten in.

Door de jaren heen heeft China aardig wat martial arts films geproduceerd. Helaas zijn er nog niet zoveel die bekendheid genieten. De meest bekende is de Shaolin tempel' serie van Jet Li en een film als 'South Shaolin master'. Deze behoren tot de absolute top van het genre en er is maar weinig wat hierbij in de buurt kan komen.

Opvallend genoeg bestaat de cast en crew van 'Arhats of fury' uit bijna alleen maar onbekenden. Degene die de meeste bekendheid geniet is regisseur Wong Sing-Lui. En zelfs hij zal voor velen een vreemde zijn. Hij was in de jaren zestig assistent regisseur bij de Shaw brothers. Daarna regisseerde hij een film voor Cathay, First films en een aantal individuele productie maatschappijen. Hiermee deed hij voldoende ervaring op om met (voor zover bekend) 'Arhats of fury' zijn carrière af te sluiten. En dat hij weet wat hij doet wordt vrijwel meteen duidelijk. Het verhaal zit goed in elkaar en hij heeft de enorme cast redelijk onder controle. In het begin wordt er even gewerkt met flashbacks en dit maakt het een klein beetje verwarrend. Het heden en verleden lopen hierdoor namelijk enigszins door elkaar. Maar als dit achter de rug is loopt het verhaal prima door. Hoofdzakelijk wordt de passiviteit van het boedisme goed onder de loep genomen. De voor- en de nadelen worden belicht. Ook het mee gaan met de tijd is een belangrijk onderwerp. Je kan namelijk je bezittingen niet verdedigen met passiviteit. In de jaren hiervoor lukte dat wel. Maar als je opeens een tegenstander treft die geen respect heeft voor het geloof dan is het snel over. 'Arhats of fury'is dus alles behalve een film zonder boodschap te noemen. En het eerder genoemde is nog maar de hoofdlijn van het verhaal. We volgen ook nog een groep verzetsstrijders, krijgen een poging tot romantiek mee en nog allerlei andere bijzaken. Het gebeuren met de passiviteit van de monniken gaat alleen enigszins op je zenuwen werken. Het houdt veel te lang aan voor het goede. Om hier spanning mee op te bouwen is prima maar het moet ook weer niet te ver uitgebuit worden.

In vergelijking tot een Hongkong heeft China veel meer te bieden als het op landschappen aan komt. De beelden die we te zien krijgen zijn dus ook adembenemend. We bezoeken tempels, dorpen, bossen en bergen. Hier tussen door zijn honderden figuranten op de been. Iedereen is perfect gekleed en dit samen zorgt voor een erg levendig en kloppend geheel. Daarnaast is de film voorzien van mooie traditionele muziek.

Voor een kung fu film duurt het helaas wat lang voordat de eerste actie scène zich aandoet. Maar het wachten lijkt te worden beloond. Wat volgt is een gevecht vol wu shu bewegingen, acrobatiek, keiharde stunts en valpartijen. Helaas weet dit gevecht niet echt te bevredigen. Het lijken allemaal korte aan elkaar geplakte stukjes te zijn. Echt een ritme in het gevecht is er dus niet te vinden. Telkens als je er eens goed voor gaat zitten verandert het beeld en we springen naar wat anders in de omgeving. Er wordt even rustig de tijd genomen om een toeschouwer in beeld te brengen of iets anders. De zaken die getoond worden zijn absoluut relevant maar verstoren het ritme van het gevecht. Daarnaast komt ook nog eens het feit om de hoek kijken dat niet iedere vechter even goed is. Hierdoor is hun timing wat slecht. Helaas blijkt de regisseur niet goed genoeg om dit te verbloemen. Het lijkt er dus ook op dat hij zich meer met het verhaal bezig gehouden heeft dan de gevechten. Na dit gevecht volgen er nog voldoende actie momenten. Deze lopen uiteen van massale gevechten tot man tot man gevechten. Helaas hebben ze allemaal het zelfde probleem. En dit is absoluut jammer. Er is namelijk voldoende talent in huis om er echt iets goed van te maken. Alleen de manier waarop alles gemonteerd is verstoort dit.

Er is alleen een ding wat de kijker toch wel aardig zal bevreemden. Een van de monniken uit de film heeft de gave om te communiceren met dieren. Dit laat hij niet onbenut als ze aangevallen worden door een groep soldaten. De scène die volgt is behoorlijk gewelddadig. Het is nog maar de vraag of de gebruikte vogels en apen hier zelf geen verwondingen of zelfs de dood bij gevonden hebben. Dit is iets wat in onze westerse cultuur bijna niet denkbaar is in een film.

'Arhats of fury' is een film die er geweldig uit ziet. Voor Chinese begrippen is het een absolute top productie. Hiermee wordt het bewijs geleverd dat de overdreven sets van de films van nu helemaal niet nodig zijn. China heeft als land genoeg moois te bieden waar je zo kan filmen. Wat actie betreft stelt de film helaas teleur. Ondanks mooie choreografie en bewegingen komen ze niet in hun ritme. De adrenaline stoot die een goed gevecht kan geven blijft dus ook uit. En dit is jammer want waren de gevechten beter gemonteerd dan was dit een absolute topper geweest.

Copyright kungfufilms.nl (2006)

 

Drager DVD (reg 2)
Beeld kwaliteit Goed (2.35:1 anamorphic)
Geluid kwaliteit Goed (dolby digital 5.1)
Ondertiteling Engels
Taal Mandarin, Cantonese of Engels
Uitgever Prism leisure
Waardering          7,5/10

Terug naar het overzicht.